24 / 04 / 2024

Bodrum'daki konutlara güvenlik kamerası kurulacak

Bodrum'daki konutlara güvenlik kamerası kurulacak

Kaymakamlık, Bodrum'daki bütün ev, site, konut ve işyerlerine en az bir ay kayıt yapabilen güvenlik kamerası kurulmasını isteyince, ilçe karıştı



Jandarma ve polis, 20 Şubat'tan itibaren Bodrum'daki tüm ev, muhtarlık, işyerleri, site ve kooperatifleri gezerek kaymakamlık kararı gereği kamera sistemi kurmaları gerektiğini, aksi takdirde ceza ödeyeceklerini tebliğ etti.

Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir imzalı tebligatta şöyle deniyor:
"5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 32. Maddesi `Ç' bendince, ilçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufu, mütaailik emniyetin kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan kararlara uymayanlar hakkında 66. madde hükmü uygulanır. Bu nedenle bölgeniz sınırları içerisindeki petrol istasyonları, alışveriş merkezleri, siteler, evler ve müstakil villaların, uygun görülecek yerlerine, söz konusu madde gereğince harekete duyarlı, yüksek çözünürlüklü, 15 gün ile bir ay arasında kayıt yapabilen kamera kayıt sisteminin tebliğ tarihinden bir ay içerisinde kurulması gerekli olup, yine süre sonunda tarafımızca kontrol edilecektir." 

Gümbet'teki Tan Sitesi önünde toplanan site yöneticileri tebligatı protesto etti. Tan Sitesi yöneticisi Seyhan Karabay'a göre tebligat uygulanamaz: 

 "20 yıldır Bodrum'da yaşıyoruz. Asayişle ilgili sıkıntı yaşamadık. Sitede aylık 30 TL aidat alıyoruz, masrafların ardından kasada 4.5 TL kalıyor. Sitemizin 12 giriş çıkışı var, dijital sistem ve bir ay kayıt yapılabilecek sistemin bir ay içinde kurulması isteniyor. (Bunun) 7- 10 bin dolara mal olacağını öğrenince şoke olduk. Bodrum'da 100 bin konut, 400'ün üzerinde site ve 5 bin işyeri olduğunu düşünürseniz bu rantın ne demek olduğu da ortaya çıkar."

`Asayiş sorunu yok, kamera gereksiz'
`MOBESE kameraları yeterli' (Bodrum sakini Funda İlkbahar): 10 yıldan beri  Bodrum'da yaşıyoruz. Bölgede ciddi bir asayiş olayı yaşanmadığı gibi, kente kurulan MOBESE kameraları zaten her an kayıtta. Çocukların okul masraflarını güçlükle  karşılarken, evimize 3-5 bin lira arasında para ödeyerek kamera sistemi kurdurmamız mümkün değil.

`Eve, siteye zorlama yapılamaz' (Avukat Cihan Çiçek): Alışveriş merkezleri, akaryakıt istasyonları ve çok büyük sitelere, kamera istenebilir. Ancak site ve özel mülk, konut ve villalara zorla kurdurulması söz konusu olamaz. Yazıda Kabahatlar Kanunu'na göre 100 TL para cezası verilebileceği belirtiliyor. Ceza, idare mahkemesine başvurulursa iptal edilir.

`Buna yetkim var' (Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir): Kanunun bana verdiği yetkiye göre hareket ediyorum. Turizm sezonunda nüfusu artan Bodrum'da asayişin  kontrolü ve vatandaşın can ve mal güvenliği için bu tebligatı gönderdik.  Bu konuyla ilgili gerekli bilgileri emniyet güçleri ve jandarma verecek. Bu  kadarını söyleyebilirim.
Radikal/Yaşar Anter


Geri Dön