16 / 04 / 2024

Boğaz'daki Abraham Paşa Çiftliği sosyal tesis oluyor!

Boğaz'daki Abraham Paşa Çiftliği sosyal tesis oluyor!

Beykoz Korusu’ndaki Abraham Paşa Çiftliği, milletvekilleri için sosyal tesis oluyor. AK Parti’nin hazırladığı bir teklifte milletvekilleri ile eski vekillerin, kamuya ait tüm sosyal tesis ve imkânlardan yararlanmalarını öngörüyor..



Boğaz'a nazır Beykoz Korusu’nda yer alan Abraham Paşa Çiftliği, milletvekilleri için sosyal tesis oluyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, orman içindeki çiftliği ‘Biyoçeşitlilik, Geofit (yumrulu çiçekler) Merkezi’ olarak planlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndaki tahsisi kaldırdı.

 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, AK Parti’nin hazırladığı bir teklifte milletvekilleri ile eski vekillerin, kamuya ait tüm sosyal tesis ve imkânlardan yararlanmalarını öngörüyor. Teklif, henüz yasalaşmayı beklerken, diğer yandan Meclis yönetimi vekillerin Anadolu yakasında konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ‘Abraham Paşa’ projesini gündeme taşıdı.

 

Meclis Başkanlık Divanı’nda görüşülen sunuma göre, koruma altında bulunan 265 dönümlük Beykoz Fidanlığı içindeki Abraham Paşa Çiftliği Meclis’e tahsis edilecek. Beykoz sahilinin kıyısında ve ormanın içinde bulunan arazinin büyük bölümü Sultan Selim Han Kadim Vakfı mülkiyetine kayıtlı. Ayrıca, 1974’ten beri ‘Boğaziçi doğal ve tarihi sit alanı’ olarak tescilli. 

 

BİYOÇEŞİTLİLİK PARKI 


Abraham Paşa Çiftliği’ndeki binalar, İstanbul İl Özel İdaresi’nce rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine uygun olarak tadil edildi. Büyükşehir yasasıyla il özel idarelerinin kapatılmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü, çiftliği Tarım Bakanlığı’na kiraladı. 


Bakanlık, Bitkisel Biyoçeşitlilik, Geofit Merkezi yapılmak üzere sosyal tesis, misafirhane, otel, seminer ve restoran olarak mekan planlamasını bitirdi.

 

Meclis, restorasyon işinin yüzde 95 oranında tamamlanmasının ardından kalan işleri milletvekillerinin kullanımına uygun olarak düzenleyecek. Otel ve sosyal tesiste Meclis personeli görevlendirilecek. Fidanlık içinde TBMM sosyal tesisi olarak kullanılacak bölümün 40 dönüme yakın olacağı öğrenildi. Çiftlik binalarına giden toprak yol genişletilerek asfaltla birleştirilecek. Çalışmalar için en az 10 milyon lira daha harcanacağı tahmin ediliyor.

 

TAVLADA MI KAZANDI


Abraham Paşa’nın, çiftliği Sultan Abdülaziz’den tavlada kazandığı rivayet ediliyor. Beykoz Belediyesi’nin yayınlarında bölgenin hikâyesi şu şekilde anlatılıyor: “1833-1918 yılları arasında yaşayan Abraham Paşa, Osmanlı İmparatorluğu ile Mısır Hipliği arasında önemli rol oynamış bir Ermeni veziridir. Bazı söylentilere göre, padişahla tavla oynayan Abraham Paşa ‘Bir çiftliğe karşılık beş koyun’ diyerek oyuna otururmuş.”

 

Mevcut ve eski milletvekilleri ile aileleri, halen  Ankara  dışında sosyal tesis olarak İstanbul Konukevi, Florya Atatürk Köşkü, Beşiktaş Misafirhanesi ve Yalova Termal Tesisleri’ni kullanıyorlar. 

 


Geri Dön