29 / 03 / 2024

Borç nedeniyle gayrimenkullere konulan hacizler kalkıyor!

Borç nedeniyle gayrimenkullere konulan hacizler kalkıyor!

Vergi ve diğer borçları nedeniyle birçok vatandaşın gayrimenkulüne, banka hesabına haciz konmuştu. Torba yasa ile bu konuda da bir düzenleme yapıldı. Buna göre; hacizler yapılan ödeme nispetinde kaldırılacak,



Vergi ve diğer borçları nedeniyle birçok vatandaşın gayrimenkulüne, banka hesabına haciz konmuştu. Torba yasa ile bu konuda da bir düzenleme yapıldı. Buna göre; hacizler yapılan ödeme nispetinde kaldırılacak, alınan teminatlar ise iade edilecek III Gayrimenkul hacizliyse Gayrimenkul üzerindeki haczin kalkması, bankadaki parada uygulanan yöntemden farklı olacak. Borcu yapılandırdıktan sonra örneğin ev üzerindeki haciz hemen kalkmayacak. Mükellef borcunu 18 taksite bağlamışsa bütün taksitler bittikten sonra ev üzerindeki haciz kalkacak. Çünkü gayrimenkullerin bölünmesi söz konusu değil. 


Ev yerine teminat mektubu

Ancak mükellefin borcu, evin değerinden daha düşükse ev yerine teminat mektubu, taşıt gibi alternatifleri sunarak ev üzerindeki haczi kaldırtabilecek. Böyle bir durumda ev üzerinden kalkan haciz, taşıta uygulanacak. Yetkililere göre; 50 bin liralık bir borç için evine haciz gelenler, 50-60 bin lira değerindeki otomobilini teminat göstererek, 250 bin lira değerindeki konut üzerindeki haciz işlemi kaldırılabilecek. Bu işlem için başvuru yapılması büyük önem taşıyor. 

Başvuru yoğunluğu var Torba yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden yaklaşık üç hafta geçti. Yasa, devletin 200 milyar liranın üzerindeki alacağıyla ilgili vatandaşa önemli kolaylıklar getirdi. Bu imkandan faydalanmak isteyenler, vergi daireleri, belediyeler ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerine akın etti. 


Bu kurumlarda son günlerde epey yoğunluk yaşanıyor. İşinizi son güne bırakmayın! Torba yasa, maddi sıkıntı çektiği için borçlarının tamamını kapatamayanlara faiz ve ceza indirimi sunarak, taksitle ödeme imkanı sağladı. Yasa çıkmadan önce vergi borçları nedeniyle birçok kişinin evine, arabasına, arsasına hatta banka hesaplarına haciz konmaya başlamış adeta vatandaşın eli kolu bağlanmıştı. 


Peşinci hemen kurtulacak Bu durumdaki kişiler 1 Aralık 2014 mesai bitimine kadar başvuru yapabilecek. Borçların ilk taksitini 31 Aralık 2014 tarihine kadar, peşin ödemek isteyenler de yine bu tarihe kadar ödeme yapacak. Haciz işlemine muhatap olanlar borçlarını peşin öderlerse hacizden hemen kurtulacak. Eğer ödeme taksitle yapılacaksa haciz, yapılan ödeme tutarında kaldırılacak. Aynı şekilde ödenen tutara isabet eden varsa teminatlar iade edilecek. Örneğin bir kişinin bankada 40 bin lira parası varsa ve Maliye e-haciz uygulamışsa haciz, borcunu yeniden yapılandırdıktan sonra aylık, ödeyeceği takside göre düşürülecek. 

Taksit ödemesi 4 bin lira olan kişi 2 ayda bir yapacağı bu ödemeyle 4 bin lirasını hacizden kurtaracak ve bankadan çekebilecek. 


1156 LİRA CEPTE KALACAK 

Borçların yapılandırılmasıyla ilgili tebliğde örnek vergi hesaplamaları da yer aldı. Buna göre örneğin; 26 Ocak 2011 vadeli 3500 TL Gelir (stopaj) Vergisi, süresinde ödenmediyse torba yasanın yayınlandığı 11 Eylül 2014'e kadar 2131.52 lira gecikme zammı çıkıyor. Yani borç 5631.52 lira oluyor. Yapılandırma için başvuran, vergi aslına uygulanan gecikme zammı yerine enflasyon değişim oranına göre fark ödeyecek. Hesaplamaya göre; 974.75 lira fark oluşuyor. Toplam ödenecek tutar ise 4474.75 liraya iniyor. Yani vergi aslına uygulanan yüzde 60.9'luk ceza, enflasyon farkıyla yüzde 27.8'e düşmüş oluyor, 1156 lira cepte kalıyor. 


Daha düşük fark uygulanacak 11 Eylül 2014 itibarıyla araç muayenelerini yaptırmayanlar için yüzde 5'lik faiz yerine enflasyon aylık değişim oranları uygulanacak. Bir otomobilin muayene suresinin 16 Eylül 2013 tarihinde dolduğunu varsayalım. 2014 için otomobillerden 165.20 lira muayene ücreti alınıyor. Eğer yüzde 5 faiz uygulansaydı, 123.90 lira gecikme bedeli ödenecekti. Yapılandırmada ödenecek tutar 20.68 liraya düşecek. Toplamda ise 165 20 ve 20.68 lira ile birlikte 185.88 lira olacak. 


Posta


Geri Dön