26 / 04 / 2024

Borçlu Çinli emlak şirketlerini yüklü ödemeler bekliyor!

Borçlu Çinli emlak şirketlerini yüklü ödemeler bekliyor!

Küresel piyasalar borç krizindeki Çinli şirketlerle ilgili gelişmeleri takip ediyor. Krizin ortasındaki şirket Evergrande'nin yönetim kurulu başkanı hisse satmaya start verirken, Aralık'ta Çin'in önemli şirketleri yüklü ödemelerle karşılaşacak.



Çin’de zor durumda kalan emlak geliştirme şirketleri, likidite baskılarına karşın, emlak sektörüne ilişkin yatırımcı güveninin istikrar kazanmakta olduğuyla ilgili işaretlerin geldiği bir aydan sonra, Aralık'ta yaklaşık 1,3 milyar dolarlık tahvil ödemesi ile karşı karşıya kalıyor.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Kasım'da söz konusu şirketlerin 2 milyar dolarlık tahvil ödemesi vardı ve Ekim'deki birkaç örnekten sonra, Cuma günü itibarıyla, bu ay temerrüt olmadı. 

Fakat gayrimenkul sektöründeki nakit darlığının devam etmesiyle beraber, yatırımcıların dikkati hala sektördeki firmaların anapara ve faiz ödemelerine çevrili. Dikkatler temel olarak ülkenin en büyük dolar cinsi tahvil ihraç eden iki şirketi olan China Evergrande Group ve Kaisa Group Holdings Ltd.’de odaklanıyor. Evergrande’nin bir birimi ve Kaisa’nın toplam 170,9 milyon dolarlık ödemesinin yasal süresi Aralık'ın ortasında bitiyor.

Borçlu Çinli emlak şirketlerini yüklü ödemeler bekliyor!

Riskli tahvil göstergesi geriledi

Bloomberg’in riskli tahvillerin faizlerini kapsayan göstergesi Kasım'da rekor seviye olan yüzde 24,6’ya yükselmesinin ardından, emlak şirketleri için daha yumuşak politikaların uygulanacağına ilişkin işaretlerin gelmesinden sonra biraz düştü. 

Fakat yüzde 20 seviyesinde olan faizler, yakın zamanda vadeleri sona erecek borçlarını yeniden finanse etme ihtiyacındaki emlak şirketlerinin büyük kısmı için halen çok fazla. Diğer taraftan analistler, Çinli emlak şirketlerinin milyarder sahiplerinin ellerini ceplerine attığına ve yerel para cinsinden tahvil ihraç eden emlak şirketleri için kontrollerin gevşetilmesine yönelik planın muhtemelen yalnızca  yüksek kaliteli firmalara faydalı olacağına dikkat çekiyor.

Evergrande hisse satışıyla 347 milyon dolar kazanacak! 

Çin emlak krizini sonlandırmak için harekete geçti!


Geri Dön