18 / 04 / 2024

Borusan Holding 90 milyon dolara teknolojisini yeniledi

Borusan Holding 90 milyon dolara teknolojisini yeniledi

Borusan Holding, Nabucco doğalgaz hattında kullanılacak boruları üretebilmek için 90 milyon dolara teknolojisini yeniledi



Petrol ve doğalgazı taşıyan çelik boruların üreticisi Borusan Holding, Türkiye'den Avrupa'ya uzanacak Nabucco doğalgaz hattında kullanılabilecek boruları üretebilmek için 90 milyon dolar harcayarak teknolojisini yeniledi. Böylece Avrupa'da aynı teknolojiye sahip 3 şirketten biri oldu.
Petrol ve doğalgaz taşıyan çelik boruların üreticisi Borusan Holding, Türkiye'den Avrupa'ya uzanacak Nabucco doğalgaz boru hattında kullanılabilecek boruları üretmek için teknolojisini yeniledi. Şirket, krizde cirosunun bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında küçüldüğü 2009 yılında çelik boru imali teknolojisine 90 milyon dolarlık yatırım yaptı. Yassı çelik tesislerini de 140 milyon dolarlık yeni üretim hattıyla büyüttü. Böylece Borusan, yeni teknolojiye uygun boruları üretecek Avrupa'daki üç şirketten biri haline geldi.

Şirketin 2010 yılı hedeflerini basın mensuplarıyla paylaşan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık ve holding CEO'su Agah Uğur, Nabucco'nun borularını imal edebilecek teknolojiye kavuştuklarını açıkladı. Agah Uğur, "Teknoloji yenileme ve kapasite artırma yatırımlarımız bu projelere dahi iyi hizmet vermek için. Yeni boru üretim teknolojimizle Türkiye'de tek, Avrupa'da ise bu teknolojiye sahip üç şirketten biri haline geldik." dedi. Yıllık 250 bin ton boru üretim kapasitesine eriştiklerini belirten Uğur, Nabucco'nun yapımında kapasiteleri oranında rol almaya hazır olduklarını ifade etti. Alman ortağı Manesman ile Amerika Teksas'ta 170 milyon dolarlık Elba Express gaz borusu hattını tamamlayan Borusan, aynı bölgede 80 milyon dolarlık ikinci bir sipariş daha aldı. Teksas'ta kullanılan borular Türkiye'de üretildi ve gemilerle Amerika'ya taşındı.

Ahmet Kocabıyık'ın açıklamalarına göre 2008 yılını 3,5 milyar dolar ciro ile kapatan Borusan Holding, 2009'da 900 milyon dolarlık kayıpla 2,5 milyon dolar ciro elde etti. Buna rağmen 200 milyon dolarlık yatırımla çelik üretim tesislerini yeniledi. Vergi öncesi kârı da 200 milyon dolar oldu. 2010 yılında ise 350 milyon dolarlık yatırım bütçesi ayıran şirketin bu yılki ciro hedefi 3 milyar dolar. Yatırımların 204 milyon doları enerji, 90 milyon doları çelik üretimi alanında olacak. 2010 cirosunun 1,775 milyar doları şirketin ana iştigal sahası olan çelik üretiminden, 1,035 milyar doları BMW, Land Rover, Mini otomobilleri ile iş makinesi Caterpillar distribütörlüklerinden, 250 milyon doları lojistikten, 18 milyon doları enerjiden elde edilecek. Grup, bu yıl 350 kişiyi daha işe alarak 5 bin 400 çalşan sayısına erişecek.

2009'da boruda yüzde 11, Borçelik ve Kerimçelik'te yüzde 22, Caterpillar'da yüzde 44, lojistikte yüzde 30 ve Süpsan'da yüzde 20 ciro kaybeden Borusan Holding, distribütörü olduğu BMW, Land Ro ver ve Mini marka otomobillerin satışından gelen cirosunu yüzde 36 artırdı. Geçen yıl şirket 2007'den sonraki en yüksek rakam olan 8 bin 250 adetlik otomobil satışına erişti. Bu yıl içinde olduğu sektörlerde büyüme bekleyen şirket sadece otomobil yüzde 9 küçülme öngördü. Ancak ilk iki aylık otomobil satışları şirketin planlarının üzerine çıktı.

Enerjide Almanya'nın üçüncü büyük enerji şirketi EnBW AG ile stratejik ortaklık kuran Borusan, 2009 Eylül ayında 60 megavatlık Bandırma Rüzgar Santrali'ni hizmete soktu. Aksu Çayı üzerinde ise hidroelektrik santrali inşası sürüyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde 2 bin megavatlık elektrik üretim kapasitesine erişmek için 3 milyar dolar yatırım planlayan holding, EPDK'nın barajlarla ilgili toplantısına da katıldı ve hidroelektrik santrali ihaleleriyle ilgileniyor.

Meclis'teki uzlaşmazlığı kaygı verici buluyorum
Dış politikada atılan adımların iş dünyasını ekonomide avantajlı hale getirdiğini kaydeden Kocabıyık, aynı istikrarı iç politikada ise görememekten yakındı. Kocabıyık, "Ekonomik istikrar ancak politik istikrarla beraber olabilir. Politik istikrarı bozacak bir ortama sürüklenmememiz gerekiyor. Tüm sorunlarımızın demokratik bir çerçevede, uzlaşma içinde çözülmesini diliyorum. Politik kaygımız Parlamento'da uzlaşma zemini olmamasından kaynaklanıyor. Ama sanırım uzlaşma mümkün olabilecek. Yoksa meseleler masada kalıyor." diye konuştu.
İbrahim Balta / Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Borusan Holding, bu yıl en az 350 milyon dolar yatırım yapacak

Geçen yıl % 25'lik ciro kaybına rağmen yatırımlarını sürdüren Borusan Holding, bu yıl en az 350 milyon $ yatırım hedefliyor

BORUSAN Holding, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık ve CEO Agah Uğur'un katılımıyla, 2009 yılı performansı ve 2010 yılına dair hedeflerin aktarıldığı Borusan Holding Yıllık Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıda bu yıl 350 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ve 350 kişiyi işe alacaklarını vurgulayan Agah Uğur, '2010'da 350 civarında personel girişi olacak ve sayımız 5.400'e çıkacak' diye konuştu. Uğur, 2010'daki 350 milyon dolarlık yatırımın Borusan tarihinin en büyük tutarı olacağını belirterek, '2010 ile birlikte 4 yılda 1 milyar dolar yatırım yapıyoruz' dedi. 2008'de ciroda 3.4 milyar dolara ulaştıklarını hatırlatan Uğur, cironun 2009'da 2.5 milyar dolara indiğini, 2009'da faiz, amortisman ve vergi öncesi karın 220 milyon dolara çıktığını ifade etti. 

OTOCULAR AĞLIYORDU BİZ DE AĞLIYORUZ
Öte yandan Uğur, oto satışlarında bu yıl yüzde 9 küçülme beklediklerini söyledi. Bu açıklama üzerine bir gazeteci, 'Otomobil satışları şubatta yüzde 44 arttı. Verilerle yaptığınız yorumlar çelişmiyor mu?' diye sordu. Uğur bu soruyu gülümseyerek 'Kasım sonu ve aralık ayında otoda genel kanı kötüydü. Sektöründe onlar ağlıyordu, biz de ağlıyoruz. İki aydır da iyi gidiyor' yanıtladı.
Akşam

Borusan Holding, enerjide yatırım atağına kalkıyor

CEO Agah Uğur, 2020'ye kadar 2 bin megavatlık enerji kapasitesi için 3 milyar dolarlık yatırım planladıklarını söyledi. Uğur, "En büyük yatırımımız enerjiye gidecek. Yeni bir Borusan daha ortaya çıkarmış olacağız" dedi.

Borusan Holding, önümüzdeki dönemde enerji yatırımlarına ağırlık verecek. Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, boru ve yassı çelik iş kollarında yatırım yapmaya ve büyümeye devam edeceklerini açıkladı.

Borusan'ın 2009 yılı performansı ve 2010'a dair hedeflerinin değerlendirildiği yıllık bilgilendirme toplantısında konuşan Uğur, enerjiyle ilgili stratejilerini şöyle aktardı:

"2020'ye kadar 2 bin megavatlık bir portföyün üretimde olması için 10 yılda 3 milyar dolar yatırım planlıyoruz. Bunun çoğu yenilenebilir enerji olacak. Gaz ve kömür santrali yapsak bile Türkiye'nin en yüksek teknolojili santralleri olacak. Şu anda Borusan'ın bilanço büyüklüğü yaklaşık 2.6 milyar dolara ulaşmış durumda. Enerji sektörüne 10 yılda yapacağımız yatırımla nerdeyse yeni bir Borusan daha ortaya çıkarmış olacağız. Bu dönemde Borusan'ın en büyük yatırımı enerjiye olacak."

Balıklar unutulmadı

Elektrik üretimi açısından özelleştirmelerin başlayacağını belirten Uğur, "Bu projelerle de ilgileneceğiz. Özellikle hidro ağırlıklı projelerle ilgilenmeyi öngörüyoruz" diye konuştu.

Enerji yatırımlarında çevrenin de önemine değinen Uğur, "Tabii ki öncelikle doğayı korumak esastır. Kaybettiğiniz anda geri dönüşü yok. Ama dünya standartlarında bizden çok önce barajlarını yapan onlarca ülke var. Bu standartları koruduğunuz sürece elektrik santrallerinin yapılması gerekiyor. Şu anda Aksu nehri üzerinde hidroelektrik santralı inşa ediyoruz. Santralde balık merdivenleri yapıyoruz" açıklaması yaptı.

Yatırım atağı başladı

Agah Uğur, 2009 yılında yüzde 25 oranındaki ciro kaybına karşın verimliliklerini artırdıklarını ifade ederek, 2010'da büyüme hedefleri doğrultusunda en az 350 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Ciro düştü kârlılık iyi çıktı

Agah Uğur, kriz nedeniyle 2008'de 3.3 milyar dolar olarak gerçekleşen grup cirosunun 2009'da 2.5 milyar dolara indiğini, ancak cirodaki bu düşüşe karşın geçen yıl 220 milyon dolar gibi iyi bir kâra ulaştıklarını açıkladı. Uğur, "2010 portföy ciro hedefimiz 3 milyar doları aşmak. Net kâr olarak da 300 milyon dolarlık bir rakam hedefimiz var" diye konuştu.

Artık önümüzü görüyoruz

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, geçen yıl önlerini görmekte zorlandıklarını belirtti. Kocabıyık, "Bu yüzden toplantı yapmadık. Kriz henüz bitmedi, ancak tüm dünyada etkilerinin azaldığını hissediyorum. Şimdi önümüzü biraz daha iyi görebiliyoruz. 2010 yılı tüm dünyada yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor" dedi. 
Vatan 


Geri Dön