20 / 04 / 2024

Borusan Mannesmann, yeni tesisini yıl sonunda açacak!

Borusan Mannesmann, yeni tesisini yıl sonunda açacak!

Yeni tesisin yıllık 250 bin ton üretim kapasitesine sahip olacağını söyleyen Zafer Atabey, tesisi yıl sonunda hizmete açacaklarını bildirdi



Şirketlerinin son 20 yılda gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında pek çok büyük doğalgaz ve petrol boru hattı projesine boru tedarik ettiğini söyleyen Borusan Mannesmann Standart ve Özel Boru Satış Genel Müdür Yardımcısı Zafer Atabey, doğalgaz ve petrol boru haüan için sadece son 10 yılda üretip ihraç ettikleri spiral borunun, 5 bin kilometreyi aştığını kaydetti. Bu güne kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan, Şahdeniz, Mavi Akım, Iran-Türkiye, Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hadan gibi uluslararası bir çok projede görev aldıklarım ve bu sayede çok ciddi tecrübeler kazandıklarım ifade eden Atabey, "Baku - Tiflis - Ceyhan boru hattının ardından, Nabucco gibi birçok önemli projenin gündeme geldiği bu pazarda daha güçlü ve daha rekabetçi Dimaya kararlıyız. Bugüne kadar göstermiş Dİduğumuz güçlü performansımızı artırarak sürdüreceğiz" diye konuştu. Hat borusu pazarınla bugün ve gelecekte çıkacak fırsatları değerlendirmek adına bu iş koluna yatırım yapnaya devam ettiklerini dile getiren Zafer Atabey, geçtiğimiz haziran ayında 90 milyon dolara mal olacak yeni üretim tesislerinin temelini attıklarım aktardı.
Yeni üretim tesislerinin yıllık 250 bin ton ıretim kapasitesine sahip olacağını açıklayan Atabey, tesisi önümüzdeki yılın sonunda devreye alacaklarını kaydetti. Yeni üretim tesislenin Gemlik'te yer alan Borusan Liman'nın yanında yer alacağına dikkat çeken Atabey, bu sayede lojistik maliyederi azaltarak verimliliği artıracaklarını vurguladı. Atabey ayrıca stok yöetiminde de önemli ölçüde kazanımlar elde İeceklerini söyledi. İhracatta farkh pazarlara iaklandıklan 2009 yılında 2008'deki satış ve tonajları yakaladıklarını açıklayan Atabey, bu sene de miktar olarak yüzde 20 büyümeyi hedeflediklerini belirtti. Kuzey Amerika, Afrika, Avrupa ve Ortadoğu'da 40'ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Atabey, özellikle kuyu sayılarında artış yaşandığı için 2010 yılında Kuzey Amerika pazarına odaklandıklarını söyledi.

"Yüksek kalitede doğalgaz boruları üretiyoruz"

Taşıdığı yanıcı madde nedeniyle doğalgaz borularının can güvenliği açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Zafer Atabey, bu alanda yurtiçinden önce yurtdışında önemli bir deneyim ve uzmanlık kazandıklarının altını çizdi. Atabey, "Doğalgaz borularını, en yüksek kalitede malzemeyle üretiyor ve özellikle ürünlerimizde sürekli döküm metodu ile dökülmüş malzeme kullanıyoruz. Sadece Borusan Mannesmann doğalgaz borularının tamamında iç çapak alınıyor. Piyasa borularında bulunmayan bu özellik doğalgaz ekipmanlarının daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor" bil gisini verdi.
Doğalgaz borularının normlarda öngörülen ovalite toleransının yan değerinde olduğunu kaydeden Atabey, bunun, kaynak işlemi sırasında hem kalitede hem de zamanda avantaj yarattığına işaret etti. Borusan Mannesmann doğalgaz borularının sıcak çekme (SRM) teknolojisiyle normalizasyon işleminden geçirildiğini açıklayan Atabey, bu işlemin özellikle doğalgaz boruları için büyük önem taşıdığını belirtti. Atabey, "Boru imal edilirken imalat yöntemi gereği çeşidi gerilmelere maruz kalıyor ve bu gerilmeler boru bünyesinde kalıyor. Normalizasyon bu gerilimi ortadan kaldırıyor. Gerilimin ortadan kaldırılması ile doğalgaz borusu daha esnek bir yapıya kavuşuyor ve deprem gibi ortaya çıkabilecek kuvvetlere karşı dayanıklılığı artıyor, Normalizasyon işlemi, çeliğin karbon miktarına da bağlı olarak, minimum 900 santigrat derece sıcaklıkta yapılıyor" bilgisini verdi. Atabey, Borusan Mannesmann doğalgaz borulannmn, hem ultrasonik hem de girdaph akım yöntemi ile iki kere testten geçirildiğini sözlerine ekledi.
Dünya


Geri Dön