19 / 04 / 2024

Botan Vadisi'nden arkeolojik hazine çıktı!

 Botan Vadisi'nden arkeolojik hazine çıktı!

Siirt'te, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Botan Vadisi'ndeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması amacıyla Başur ve Çattepe Höyük'te 13 yıldır sürdürülen kazılarda milattan önce 3 bin yılına ait olduğu değerlendirilen çok sayıda bulundu.



Siirt'te, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Botan Vadisi'ndeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması amacıyla Başur ve Çattepe Höyük'te 13 yıldır sürdürülen kazılarda milattan önce 3 bin yılına ait olduğu değerlendirilen çok sayıda bulundu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Ilısu Barajı su toplama havzası altında kalacak kültürel varlıkların kurtarılması için gerçekleştirilen arkeolojik kazıların büyük bölümü tamamlandı.


- "13 yılda 2 bin eser bulundu"


Kazı ekibinin başkanı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilısu Baraj sahası altında kalacak Botan Vadisi'ndeki arkeolojik araştırmalar kapsamında 2001 yılından bu yana kazı çalışması yapıldığını anımsattı.


Bölgedeki kazılarda sona yaklaşıldığını belirten Sağlamtimur, şöyle devam etti:


"13 yıldan bu yana süren kazı çalışmalarında 2 bin eser bulundu. Bunlardan, Çattepe Höyük'te 2009 yılında ortaya çıkardığımız Roma'nın doğudaki en sınır kalesi olan Roma kalesindeki çalışmalarımız devam ediyor. Kalenin 500 metreye yakın surları kazıldı. Bu sene kalenin içindeki yapılara ulaşabildik. Anladığımız kadarıyla devasa boyutlarda bir kale, çünkü jeopolitik ve stratejik konumu nedeniyle Dicle ve Botan'ın birleştiği noktadadır. Roma kalesi inşa edilirken bu alanda bulunan höyük yerleşimi tahrip olmuş. Aslında kalenin içerisinde höyük var ama höyüğe ait farklı dönemlere tarihlenen yapılara ulaşmamız açısından zaman kalmadı. Bazı alanlarda her ne kadar ulaştıysak da tamamını açmak çok zordur. Çünkü kaleye ait yapılar ve duvarlar daha erken döneme ait arkeolojik unsurları tahrip etmiştir."


- "Siirt 5 bin yıl önce daha zengindi"


Kazılardaki buluntuların Geç Uruk ve Erken Tunç dönemlerinde devam eden bir zenginliği gösterdiğini anlatan Sağlamtimur, şunları söyledi:


"Özellikle milattan önce 3 bin yıl Erken Tunç Çağı'na tarihlenen mezarlardan çıkan buluntular gerçekten bir müzeyi dolduracak nitelikte. Siirt'te olmadığı için şu an Batman'daki müzede sergileniyor. Bu buluntular arasındaki oyun taşı seti en erken örneklerden biri. Bu oyun taşının bulunduğu mezarların içerisindeki iskeletler iki çocuk ve bir yetişkine ait. Acaba diyoruz bu oyun taşı çocukların eğitiminin bir parçası mı? Belki bu dönem için oyun taşları çocuğun strateji geliştirmesi açısından eğitimin bir parçasıdır. Şu an kazdığımız tabakalar yine bir oyun taşı ile ilişkili. Çok sayıda bronz eser var. Yapılan tespitlere göre ticaret güzergahı üzerinde olan Siirt, 5 bin yol önce çok daha zengindi." 


Sağlamtimur, Başur Höyük'teki kazılarda ortaya çıkan buluntulara göre söz konusu bölgede ticari ve kültürel ilişkinin çok uzun süre devam ettiğini düşündüklerini sözlerine ekledi.



AA


Geri Dön