19 / 04 / 2024

Bozcaada'da kruvaziyer turizmi canlanıyor!

Bozcaada'da kruvaziyer turizmi canlanıyor!

Karanvan Turizm Genel Müdürü Gianluigi Baltazzi, kruvaziyer gemilerin gelecek yıl mayıs ve ekim aylarında Bozcaada ilçesine 11 sefer düzenleyeceğini söyledi. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz durumu değerlendirdi.



Baltazzi Bozcaada Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlediği bilgilendirme toplantısında, kruvaziyer turizminin ekonomik getirileıini sayısal verileri ortaya koyarak paylaştı. 

Ege'yi de içine alan Akdeniz çanağının, toplam kruvaziyer turizmi pastasının yüzde 72'sini oluşturduğunu aktaran Baltazzi, geçen yıl Türkiye'ye bin 700 civarında sefer düzenlendiğini belirtti. 


Yunanistan ve Türkiye'yi kruvaziyer turizmi alanında karşılaştıran Baltazzi, komşu ülkenin bu sektörden ciddi gelir elde ettiğini vurguladı. 


Baltazzi.Türkiye'nin de kruvaziyer sektöründe gelişime açık bir ülke olduğunun altını çizdi. 

Bozcaada'nın Ege'deki Yunan adalarına yakınlığı ve İstanbul'a geçiş yolu üzerinde bulunması nedeniyle kruvaziyer sektörü için önemli bir noktada olduğunu söyleyen Baltazzi, adaya gelecek yıl mayıs ayından itibaren test amaçlı ziyaretlerin yapılacağını bildirdi. 


Yolcuların adaya nasıl çıkış yapacağı konusunda katılımcıları aydınlatan Baltazzi. şu bilgileri paylaştı: "Tender Limanı dediğimiz sistemle yolcuların adaya çıkışını sağlayacağız. Yani, gemiler adanın yaklaşık 1 mil açığında demir atacaklar. 

Yolcuların 150 kişilik tender botlarla adaya çıkmaları sağlanacak. Bir seferde binlerce kişinin adaya çıkması söz konusu değil. Zaten bu yolcuların çoğu tur programları dahilinde Troia. 


Assos ve Gelibolu gibi ören yerlerini ziyaret edecek. Birkaç saatliğine de adada vakit geçirecekler. Bunun adaya ekonomik anlamda büyük katkı sağlamasını bekliyoruz." Baltazzi. Bozcaada'ya gelecek yıl mayıs ve ekim aylarında 11 sefer düzenleneceğine işaret ederek, bir gemide 400 ila bin 200 yolcunun bulunacağını kaydetti. Temmuz ve ağustos aylarında yoğunluk durumunun ada için büyük problem yaratmayacağını aktaran Baltazzi, işletmecilerin servis kalitesi ve müşteriyi güler yüzle karşılama konusunda personelini eğitmesi gerektiğini anlattı. 

Yüksek fiyatların kruvaziyer yolcusunu kaçıracağını dile getiren Baltazzi, bu konuda işletmelerin dikkatli olması gerektiğini ifade etti. 


Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz da altyapı konusunda üzerilerine düşen her şeyi yapacaklarını söyledi. Katılımcıların birtakım noktalarda çekincelerini ilettiğine dikkati çeken Yılırıaz, "Biz bu işe tamamen karşıyız ya da bu işin tamamen yanındayız diyemeyiz. 'Bu işi nasıl yaparız?' diye düşünmemiz gerekiyor. 


Kruvaziyerin adaya artılarını ve eksilerini zamanla yaşayıp göreceğiz. Sorunlarımızı karşılıklı olarak konuşup çözmemiz, herkesin yararına olacaktır" diye konuştu. 


"RANT MERKEZİ HALİNE GELEBİLİR" 


Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Yahya Göztepe ise adanın geleceği konusunda oldukça kaygılı olduğunu bildirdi. 

"Bizim turizm anlayışımız yavaş ve sade olmalıdır" diyen Göztepe, adanın bir an önce kapasite raporunun çıkartılması gerektiğini belirtti. 

Bozcaada'nın bakir bir alan olması sebebiyle kruvaziyer sektörünün hedef bölgesi haline geldiğine işaret eden Göztepe, şöyle konuştu: "Bozcaada sadece turizm bölgesi mi olacak, yoksa yaşam alanı olarak da kalmaya devam edecek mi? Burada gerçek bir hayal var. Bozcaada'yı Alaçatı gibi yerlerle karıştırmak doğru değildir. Örneğin. Santoıini'de gerçek bir yaşam kalmamıştır."


Ankara başkent


Geri Dön