18 / 04 / 2024

BTK Demiryolu Projesi 7. Üçlü Koordinasyon toplantısı yapıldı!

BTK Demiryolu Projesi 7. Üçlü Koordinasyon toplantısı yapıldı!

Bakan Yıldırım: "BTK Projesi, Kafkas bölgesinin ekonomik entegrasyonu sağlamasının yanında Çin'den Avrupa'ya uzanan tarihi İpek Yolu'nun da yeniden hayata geçirilmesi anlamına geliyor" dedi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nin Türkiye-Gürcistan ve Azerbaycan için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Proje, Kafkas bölgesinin ekonomik entegrasyonu sağlamasının yanında Çin'den Avrupa'ya uzanan tarihi İpek Yolu'nun da yeniden hayata geçirilmesi anlamına geliyor" dedi.


BTK Demiryolu Projesi 7.Üçlü Koordinasyon Konsey Toplantısına katılmak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, resmi temasları kapsamında Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile bir araya geldi. 


Başbakanlık binasında yapılan görüşmenin ardından AA muhabirine değerlendirmede bulunan Bakan Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Türkiye-Gürcistan ve Azerbaycan için hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi. Yıldırım, "Proje, Kafkas bölgesinin ekonomik entegrasyonu sağlamasının yanında Çin'den Avrupa'ya uzanan tarihi İpek Yolu'nun da yeniden hayata geçirilmesi anlamına geliyor" diye konuştu. 


Kvirikaşvili ile bundan sonra yapılacak ortak çalışmalar konusunda çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, bu kapsamda, özellikle Gürcistan'ın alt yapı projelerinin desteklenmesi ve Türk yatırımcıların bu konuda görev alması hususunda karşılıklı çalışmalar yapmaya karar verdiklerini söyledi.


Gürcistan Başbakanı ve beraberindeki heyetin Nisan ayında Türkiye'ye geleceğini ve Stratejik Üstdüzey Toplantısı'nı gerçekleştireceklerini ifade eden Yıldırım, Gürcistan ve Türkiye'nin örnek bir işbirliği sergilediğini ve birbirine vize uygulamadığını anımsattı.


Yıldırım, iki ülkenin de Avrupa Birliği ile vize muafiyeti görüşmelerinde önemli mesafeler katettiğini anlatan Yıldırım, "Bu sene sonunda orada da bir noktaya gelindiğinde artık Kafkas Bölgesi, Türkiye, Balkanlar, Avrupa entegrasyonunu gerçekleştirmiş olacağız. Bu hattın Uzak Doğu'dan Batı Avrupa'ya kadar güçlenmesi küresel barışa ve bölge güvenliğine de çok büyük katkı sağlayacak" dedi.


Toplantıya, Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Kars Milletvekili Ahmet Arslan ile Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal da katıldı.


Yıldırım, Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Dimitri Kumsişvili ile görüşecek, ardından BTK Demiryolu Projesi 7. Üçlü Koordinasyon Konsey Toplantısı'na katılacak.


AA


Geri Dön