25 / 04 / 2024

Bu fiyatlar bir daha gelmez!

Bu fiyatlar bir daha gelmez!

Satış Çözümleri kurucusu Soner Keleş konut fiyatlarının dip yaptığı, kredi faiz oranlarının hızla düştüğü bu günlerde konut almak için ideal bir zaman olduğunu açıkladı...



Ülkemizde yaşanan ekonomik daralmadan en çok etkilenen sektörlerden biri de konut satışı piyasaları oldu. Gerek ev almayı düşünenler gerekse evini satmayı düşünen ev sahipleri sürekli olarak değişen ekonomi karşısında kararsızlık ve zorluk yaşamaya başladı. Son yıllarda gayrimenkul piyasalarında yaşanan talep azalmasına paralel olarak da konut fiyatlarında ülke genelinde %15 ila %30 arası düşme yaşandı. Özellikle İstanbul’da 2.el konut piyasalarında ve devam eden projelerde konut fiyatlarında düşüş daha sert gerçekleşti. Mevduat faizi ve döviz gibi alternatif yatırım araçlarının getirisinin daha yüksek olması konut yatırımcısını uzaklaştırdı. Oturum amacıyla ev arayışı içerisinde olanların ise önünde %2 nin üstüne çıkan yüksek konut kredisi faiz oranları büyük bir engel olarak yer aldı. 

Ancak bu yıl Ağustos ayı ile birlikte Merkez Bankası'nın faizleri indirmesinin ardından 3 kamu bankası ve 2 katılım bankası gayrimenkulde atak yaptı. Gayrimenkul alımında konut kredisi oranları psikolojik sınır olan yüzde 0,99'a indi ve vade 180 aya çıktı. Özel bankalarda ise faizler hızla düşmeye başlayarak Eylül ayının ortasında yüzde 1.15 lere kadar geriledi. Sektörde bayram havası yaratan bu gelişme ile sadece 3 kamu bankasına bir haftada 34 binden fazla konut müşterisi toplam 5,9 milyar liralık kredi başvurusu yaptı.

Yıl sonuna kadar devam edecek olan tapu harcı ve KDV oranı indirimiyle birlikte kamu bankalarının konut kredi faizlerinin düşürmesinin ardından gayrimenkul piyasalarında hareketlenme gözle görülür oranda tekrar artmaya başladı. 

Ancak bu canlanmaya rağmen konut fiyatlarında henüz yükseliş başlamadı. Halen bir çok projede ve 2.el. piyasalarda çok cazip fiyatlar ve ödeme planları yer almaya devam etmekte. Önümüzdeki dönemde ise bu fiyatların hızla değişeceği ve yükseliş trendine geçeceği beklenmektedir. 

Şimdi Karar Veren Kazanır!

2001 krizinde konut fiyatları dibe vurduktan kısa süre sonra çok hızlı tırmanışa geçmişti. Bu dönemde konut m2 fiyatları 1.000 – 1.500 TL bandında seyrederken ileride bir gün konut m2 fiyatlarının 5-6 bin seviyelerine geleceğine ihtimal vermezdi. Ancak konut talebinin hızla artması ve arsa maliyetlerinin yükselmesi ile birlikte gayrimenkul piyasalarında fiyatlar çok hızlı bir şekilde yükseldi. 2000 li yılların başında ev sahibi olanlar %100 den fazla kazandı. Hiçbir alternatif yatırım aracı kısa ve orta vadede konut kadar kazandırmadı. 

Aynı tablo bugünde geçerli; 

Konut piyasalarında fiyatları belirleyen birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi maliyet ve talep kaynaklı olanlardır. Maliyet tarafındaki tablo, fiyatların er veya geç yükseleceğini söylüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre inşaat maliyetleri Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 arttı. Maliyetteki artışın bir noktadan sonra konut fiyatlarını en az yüzde 20 yukarıya taşıması kaçınılmaz olacaktır. Aynı şekilde konut kredisi faiz oranlarında yaşanan hızlı düşüş tekrar piyasaları harekete geçirecek ve konut satış rakamları tekrar artmaya başlayacaktır. Azalan stoklar ile birlikte önümüzdeki günlerde konut fiyatlarında yaşanabilecek olan artış kaçınılmaz olacaktır. 

Soner Keleş
Satış Çözümleri-Kurucu

www.satiscozumleri.com

Ev sahibi olmak için doğru zaman!


Geri Dön