25 / 04 / 2024

Bu konutlar artık kiraya verilemeyecek!

Bu konutlar artık kiraya verilemeyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasarlı binalar için harekete geçti. Yapılan çalışmalar kapsamında hasarlı yapılarda bulunan aksaklıklar giderilmeden  binaların kiraya verilmesinin önüne geçilecek. 



Son zamanlarda yaşanan depremler nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasarlı binalar için yeni bir kararı hayata geçirmeye karar verdi. Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre; bazı hasarlı, yıkılma riski bulunan binalarda ev sahiplerinin kendisinin oturmadığını ancak bunların kiraya verildiği ortaya çıktı. Özellikle Elazığ ve ardından yaşanan  İzmir  deprem felaketleri sonrası yapılan incelemelerde sorunlu binalarda ev sahibi olanların taşınıp başkalarına kiraya verdikleri tespit edildi. 

Bu konutlar artık kiraya verilemeyecek!

ÇALIŞMA BAŞLATILDI 

Bu durum üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kendi can güvenliği için taşındığı binalardaki evlerini başkalarını kiralayıp onların hayatını riske atmasını önleyecek bir çalışma için kolları sıvadı. 

OTURUM ENGELİ GETİRİLECEK 

Başlatılan çalışma ile Türkiye'deki tüm yapıların verileri inceleniyor. Bu veriler belli aralıklar ile toplanarak bilgiler kontrol edilecek. Bu kontroller sırasında sıkıntılı olan yerlerdeki evler kiraya verilmiş ise tespit edilebilecek. Bina ile ilgili aksaklıkların giderilmesi için süre verilecek. Bu aksaklıklar giderilmeden kiraya verilmiş ise oturum engeli gelecek. 

RİSKLİ BİNALAR İLE İLGİLİ TÜM ETİKETLEMELER YAPILACAK 

Yapı Denetim Sistemi'nde olduğu gibi elektronik olarak ve periyodik bir denetleme süreci hedefleniyor. Ek olarak kiracıların Bina Kimlik Sistemi (BKS) üzerinden de binalar ile ilgili bilgi sahibi olmaları sağlanacak. BKS kapsamında riskli binalar ile ilgili tüm etiketlemeler yapılacak. Bir kişi kiralayacağı evi kolayca sorgulayıp riskli olup almadığını görebilecek. Böylece bir deprem anında yıkılma tehlikesi olan yerlerden uzak durabilecek.
 

Hafif ve orta hasarlı binalar için ne yapılmalı?


Geri Dön