25 / 04 / 2024

Burdur'da fayın geçtiği bölgede 700 konut bulunuyor!

Burdur'da fayın geçtiği bölgede 700 konut bulunuyor!

Birinci deprem kuşağındaki Burdurda, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının iki fay hattı geçtiği gerekçesiyle "konutlaşma yapılamaz" diye ilan ettiği riskli alanda, yaklaşık 700 konut yer alıyor



Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca, 1914 ve 1971 yıllarında iki büyük deprem geçiren Burdur için, 2001 ve 2008 yıllarında, "Burdur Belediyesi kent merkezi ve yakın çevresinin depremselliği ve yerleşime uygunluk açısından incelenmesi" başlıklı jeolojik ve jeoteknik etüt raporu hazırlandı.

Raporda Burdurun batısından doğusuna kadar uzanan Burdur-Fethiye fay hattının geçiş güzergahı belirlenirken, çevresine ise "konutlaşma yapılamaz" raporu verildi. Ancak söz konusu bölgede yaklaşık 700 konutun yer aldığı bildirildi.

Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, yaptığı açıklamada, kentin Burdur-Fethiye fay zonu üzerinde yer aldığını, bu fay hattının paralel olarak iki şerit halinde, kentin batısından doğusuna kadar uzandığını ve ortalarda da küçük çaplı faylar tespit edildiğini söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca fay hattının etrafındaki 40 metrelik alanın tampon bölge ilan edildiğini ve bu nedenle artık yapılaşmaya izin verilmediğini vurgulayan Akkaya, "Bölgedeki konutlar yıllar önce yapıldı ancak jeolojik etüt raporlarının hazırlanmasından sonra bu bölgede yapılaşmaya izin vermedik. O bölgede daha önceki yıllarda yapılmış yaklaşık 700 konut bulunuyor. Buradaki vatandaşlarımız, büyük bir risk altında" diye konuştu.

Akkaya, söz konusu alandaki evlerin büyük bölümünün ekonomik ömrünü tamamlamış durumda olduğunu belirterek, "Şu anda bile aralarında yıkılacak konumda olanlar var. Ancak yeni yapılar da mevcut. Bu bölge afet bölgesi ilan edilirse, buradaki vatandaşlar başka yerlere kaydırılırlarsa, kendi rızaları ile evlerini yıkabilirler. Bunlar yıkıldıktan sonra yerlerine yenileri yapılmayacak" dedi.

Burdur Belediye Başkanı Akkaya, bu binalarda yaşayan vatandaşların mağdur olmaması için bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini, fay hattı üzerindeki yapıları  TOKİ  aracılığıyla başka bir alana kaydırmayı planladıklarını ifade etti.

Bunun için ilgili birimlerle görüştüklerini anlatan Akkaya, kısa süre içinde olumlu yanıt beklediklerini söyledi.

FAYLAR 2 RAPORLA TESBİT EDİLDİ AMA BELEDİYE MECLİSİ ONAYLAMIYOR

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca onaylanan raporlara göre, fay hattının çevresinde yapılaşmaya izin verilemeyeceğini ancak bunun için de imar planının yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Akkaya, yeni şekliyle hazırladıkları imar planını bir türlü meclisten geçiremediklerini anlattı.

Fay hattının geçtiği güzergah konusunda iki farklı kurumdan alınmış raporlar olmasına rağmen, meclisin söz konusu alanın yapılaşmaya kapatılması ile ilgili kararı onaylamadığını ifade eden Akkaya, imar planını önümüzdeki ay yeniden meclise sunacaklarını ve bu kez geçmesini ümit ettiklerini söyledi.

Sadece 700 konutun tehlike altında olmadığını, 2000 yılından önce yapılan tüm konutların testten geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Akkaya, "Çünkü kalite yönünden maalesef iyi durumda değiller. Çürük binaların tespit edilip, yerlerine daha sağlam ve güçlü binaların yapılması gerekiyor. Biliyorsunuz ki insanları deprem değil, binalar öldürüyor" diye konuştu.

Burdurun 1914 ve 1971 yıllarında iki büyük deprem geçirdiğini ve önemli can kayıplarının yaşandığını anımsatan Akkaya, "Bu fay hatları halen faal durumda. Aynı acıları tekrar yaşamak istemiyoruz. Deprem olduktan sonra değil, deprem olmadan önce tedbirlerimizi almalıyız çünkü depremin ne zaman ve ne şekilde geleceğini hiç kimse bilmiyor" dedi.

VATANDAŞ TEDİRGİN

Fay hattının geçtiği Tepe Mahallesi Muhtarı İbrahim Özdemir, mahallede yaklaşık 300 hane bulunduğunu anlatarak, "Eğer risk altındaysak bir an önce tedbirlerin alınması gerekiyor" diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Abdullah Yılmaz da risk altında olduklarını, başka bir yere taşınma fikrine de sıcak baktıklarını belirterek, "Çocuklarımızın canı risk altında. Her an deprem olabilir. Göçük altında kalmaktansa taşınırız" dedi.

Zeki Girginer de oturdukları mahalleden fay hattının geçtiğini bildiklerini ve devletin kendilerine yönelik hazırlayacağı projelere destek vereceklerini söyledi.

AA


Geri Dön