19 / 04 / 2024

Bursa buhar ve elektrik üretim santrali inşaatı durduruldu!

Bursa buhar ve elektrik üretim santrali inşaatı durduruldu!

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan buhar ve elektrik üretim santrali inşaatı, olumlu ÇED raporuna rağmen Bursa 2. İdare Mahkemesi’nce durduruldu.



Paralel yapının santralin çevreye zarar verdiği algısı sonrası alınan kararda, paralel hakimler ve çevrecilerin etkili olduğu belirtiliyor.


Bursa'daki organize sanayi bölgesinin buhar ve elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) buhar ve elektrik üretim santrali inşaatı olumlu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna rağmen durduruldu. Tamamen kapalı ortamda üretim yaparak çevreye zarar vermemek üzere projelendirilen tesisin Bursalı sanayiciler için büyük kolaylık sağlayacağı belirtiliyor. Olumlu ÇED raporuna rağmen 'santral çevreye zararlı' algısının oluşturulduğu ve mahkemeden bu yönde karar çıkmasının sağlandığı iddialar arasında. DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, paralel yapıya bağışladığı okulları 17 Aralık sonrasında geri almıştı. Santralin durdurulması için mahkemeye başvuran avukat Eralp Atabek'in santral konusunda paralel yapı medyası aracılığıyla algı oluşturduğu belirtiliyor.


ENERJİ SADECE ORGANİZE'NİN

562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile ilgili mevzuat gereğince kurulan santrallerden üretilen elektrik enerjisi, organize sanayi içindeki firmalara veriliyor. Buhar ve elektrik üretimi amacıyla kurulan tesis, 49,9 MW kapasitesi ile dikkat çekiyor. Yerli kömür ile üretim yapılması planlanan tesiste, günlük bin 200 ton kömürün yakılması hedefleniyordu.


UCUZ ELEKTRİK UMUDU SÖNDÜ

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 1,5 yıldır devam eden termik santral inşaatı, çevreye zarar verdiği gerekçesiyle durduruldu. Kararda paralel hakimler ve paralel çevrecilerin etkili olduğu belirtiliyor. Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin Bursalı sanayicilerin enerji umutlarını söndüren 24 Ekim 2015 tarihli kararıyla durdurulan inşaat için 'çevreyi kirletiyor' algısı oluşturuldu. Olumlu ÇED raporunu görmezden gelen mahkemenin üyeleri Önder Gülaçtı, Umut Yardımcı ve Duygu Özerkan projeyi iptal etti. Bursa'daki organize sanayi bölgesinde kurulacak olan termik santral, kömür ve kireç taşı nakliyesinden depolanmasına ve kazanlara taşınmasına kadar tamamen kapalı ortamda üretim yapması açısından dikkat çekiyordu. Tozun havayla temas etmemesi de Bursa'nın hava koşulları açısından büyük avantaj sağlıyordu.


İRAN VE RUSYA GAZI KESERSE NE OLUR

İran ve Rusya'nın doğalgaz akışını kesmesi halinde Türkiye'nin enerji sıkıntısı yaşayabileceği, santrallerin bu konuda önemli bir fonksiyon üstleneceği belirtiliyor. Halen Avrupa'da kömürden enerji üretme oranı yüzde 44 iken Türkiye'de ise bu oran yüzde 19. Bazı işadamları, dünyayla rekabet edebilmek için gece gündüz çalıştıklarını belirttiler. Enerji yokluğunda Türkiye'nin sanayisinin duracağına dikkat çeken işadamları, "Hakimler 1 ay elekriksiz ve doğalgazsız kalırlarsa bu gerçeği ancak görürler. Belki o zaman kararlarını değiştirirler" dedi.


OKULLARIN ADININ DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTEDİ

Bursa'nın tanınmış işadamlarından DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, geçmişte yaptırdığı ve Gülen Örgütü'nün eğitim alanında faaliyet gösteren firmalarına bağışladığı okulların isminin değiştirilmesini istedi. Avukatı aracılığıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve valiliğe başvuran Kahraman, paralel yapıya hizmet eden Silm Eğitim Tesisleri İşletme ve Ticaret Anonim Şirketi'ne ihtar çekerek, babasının ve annesinin ismini verdiği okulların adlarını değiştirilmesini talep etti. İşadamının babasının ismini taşıyan Rafet Kahraman Lisesi bir dönem paralel yapının üssü konumundaydı ve tüm toplantılar burada yapılıyordu.


Bağışları kesmişti

Gülen Örgütü'ne bir zamanlar yüklü bağışlar yapan işadamı Ferudun Kahraman, 17 ve 25 Aralık'ta yaşanan darbe girişiminin ardından paralel yapının gerçek yüzünü gördü. Bu zamana kadar 10 milyon dolardan fazla maddi yardımda bulunduğunu söyleyen Kahraman, örgütün hizmet hareketi olmadığını anlayınca bağışı kesti. Kendisine yönelik “Bugünler geçecek tekrar eski gücümüzü kazanacağız. Yardımı kesme” telkinlerine aldırmayan Kahraman, önemli görevler aldığı TUSKON çatısı altında faaliyet gösteren Bursa Girişimci İşadamları Derneği'nden istifa etmişti.


Yeni Şafak


Geri Dön