24 / 04 / 2024

Bursa Hanlar Bölgesi'nde çok katlı binalar yıkılıyor! 

Bursa Hanlar Bölgesi'nde çok katlı binalar yıkılıyor! 

Bursa'da hayat geçirilen kentsel dönüşüm projesi çalışmaları dahilinde Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı'nda çok katlı binalar ortadan kaldırılıyor. 



Bursa’nın geleceğini etkileyecek Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi dahlinde ana caddeye cepheli çok katlı 2 binanın daha yıkımı bitti. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre; ard arda yapılan yıkımlarla bölgenin tarihi silueti ortaya çıktı. 

Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini biten Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak proje büyümeye devam ediyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen projesinde, Kızılay, İşkur, Merkez Bankası binası, Pirinç Han’ın arkasındaki türbenin etrafını saran 15 dükkân ve iç kısımdaki 4 binanın yıkımı daha önce bitmişti. Kamulaştırma işlemlerinin bitirilmesiyle  Büyükşehir Belediyesi özellikle ana cadde üzerindeki yüksek katlı binaların yıkım çalışmaları hızlandı. 

Bursa Hanlar Bölgesi nde çok katlı binalar yıkılıyor! 

Çok katlı binalarda yıkım

Bir tarafından kamulaştırma çalışmaları sürerken diğer taraftan da işlemleri bitip, boşaltılan çok katlı binalarda da yıkım başladı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri hafta başında Cemal Nadir Caddesi’ne cepheli 5 katlı binanın yıkımı sonrasında şimdi de caddeye cepheli 270 metrekare taban alanlı 7 katlı binanın yıkımı yapıldu. Ana caddede trafiğin durdurulup, tüm güvenlik önlemlerinin alındığı yıkımda, iş makineleri ile ana kolonları yıkılan bina kısa sürede ortadan kaldırıldı. Bu iki binanın yıkımının yapılmasıyla da Pirinç Han ve Ulu Cami başta olmak üzere bölgenin tarihi silueti ortaya çıktı. 

Bu esnada aynı hat üzerinde yer alan alışveriş merkezi yanında olan ve kamulaştırması tamamlanan 2 binanın yıkımı da önümüzdeki günlerde inşa edilecek. 

Bursa Hanlar Bölgesi nde çok katlı binalar yıkılıyor! 

Tarihi doku ortaya çıkıyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, 1 okul ve 3 türbe bulunan bölgenin tam bir tarih hazinesi olduğunu anımsattı. Bu hazineyi ortaya çıkarmak için yoğun çaba harcadıklarını söyleyen Başkan Aktaş, kamulaştırma ve yıkım çalışmalarının program dahilinde devam ettiğini belirterek, “Ulucami’ye kadar uzayan bölgede yer alan ‘sonradan yapılmış’ binaları kaldırarak, tarihi alanın açığa çıkmasını sağlayacağız. Bu sayede hem şehrimize bir meydan kazandırılacak hem de tarihi kimliğimiz gün yüzüne çıkarılacak. Tarihi doku, şehir ile bütünleşecek” dedi.

Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için acele kamulaştırma kararına tepki!


Geri Dön