25 / 04 / 2024

Bursa İnebey Medresesi törenle açıldı!

Bursa İnebey Medresesi törenle açıldı!

İnebey Medresesi, 2007 yılında başlanan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından törenle açıldı



Bursa Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi olarak kullanılan ve 14. yüzyılın özgün mimari yapıları arasında yer alan İnebey Medresesi, 2007 yılında başlanan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından törenle açıldı.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, törende yaptığı konuşmada, medresenin 14. yüzyılın özgün tasarımı olan "T" planıyla, Yıldırım Beyazıt döneminde inşa edildiğini söyledi.

Bursa'nın çok zengin tarihi ve kültürel bir mirasa sahip olduğunu belirten Harput, bu zenginlikleri yeniden gün ışığına çıkararak, insanların beğenisine sunmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Harput, bu tür çalışmalar yapmanın asli görevleri arasında yer aldığını ifade ederek, bu kapsamda yerel yönetimler, belediyeler ve vakıfların yanı sıra İl Özel İdaresinin de çok ciddi şekilde konuya eğildiğini vurguladı.

İnebey Medresesi'nin yeniden restore edilmesinin de bu çalışmalar arasında yer aldığını belirten Harput, şöyle konuştu: "İl Özel İdaresi olarak Bursa'ya damgasını vuran ilk 6 Osmanlı padişahının türbelerini restore etmek birinci görevimizdi. Birçoğunun restorasyonu tamamlandı, bir kısmının da proje çalışmaları devam ediyor. Özel sektör ve vatandaşlarımızın da bu meseleye sahip çıkarak, tarihi ve manevi değerlerin ayağa kaldırılması çalışmalarına destek vermesi bizleri çok mutlu ediyor. Bunlardan son olarak Yeşil Cami bir hayırsever vatandaş tarafından ayağa kaldırılacak."

Restorasyon çalışmaları yaklaşık 1.5 milyon liraya mal olan tarihi binada, 8 bini el yazması 33 bin eser bulunuyor.
AA


Geri Dön