26 / 04 / 2024

Bursa Karaağız'da tesise verilen yapı ruhsatı durduruldu!

Bursa Karaağız'da tesise verilen yapı ruhsatı durduruldu!

Bursa’nın Karaağız bölgesinden yapılması planlanan biyokütle enerji santralının yapı ruhsatı yerel halktan gelen tepkiler üzerine durduruldu. Bölge sakinleri santralın bölgeye vereceği zarara dikkat çekmek için 322 gündür nöbet tutuyor.



Bursa Büyükorhan’a bağlı Karaağız köyüne yapılması planlanan ve çevre halkı tarafından tarım ve hayvacılığa zarar vereceği düşünülerek istenmeyen biyokütle enerji santralının yapı ruhsatı mahkemece durduruldu. Mahkeme, tesisin bölgedeki nadir ekosisteme zarar vereceğini ifade ederek “Telafisi güç ve imkânsız zararlar doğuracaktır” dedi. Bölge sakinleri satralın inşasına engel olmak için 322 gündür gece gündüz nöbet tutuyor.  

Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazak Ocak'ın haberine göre; köylüler, santral projesinin engellenmesi için bugüne kadar 3 dava açtı. Açılan davalarda mahkeme köylüleri haklı buldu. Bursa İdare Mahkemesi, İl Toprak Koruma Kurulu’nun Karaağız köyüne santralın kurulması için tarım arazilerinin tarım dışı amaçlı kullanılmasına onay veren kararını iptal etti. Mahkeme kararı 28 Şubat’ta oybirliğiyle ile aldı.  

Biyokütle enerji santralına ilişkin imar planları Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme aldığı kararda yöre halkının tarım ve hayvancılık faaliyetlerini hatırlattı. Kararda santralın kurulması durumunda su temini sıkıntıları yaşanabileceği açıklandı. Bunun dışında mahkeme tarafından alınan kararda santralın kurulmasıyla bölgedeki korunması gereken nadir ekosistemin zarar göreceği ifade edildi. 

Endemik türler zarar görebilir 

Köylüler açtıkları üçüncü davayı Büyükorhan Belediye Başkanlığı’na açtı. Köylüler açtıkları davada santralın kurulması ile bareber köylerinin göreceği zararı anlattı. Yerel halk santralın yapı ruhsatının durdurulmasını istedi. Davanın ardından Bursa 1. İdare Mahkemesi santralın faaliyete geçmesi durumunda yöre halkının tarım ve hayvancılık faaliyetinin zarar göreceğine dikkat çekti. 

Kararda “bölgede bulunan ve korunması gereken nadir ekosistemler ve endemik türler ile antik yerleşim alanı gibi kültür varlıkların zarar görebileceğinin anlaşıldığı” açıklandı.  Mahkeme, 4 Nisan’da oybirliğiyle aldığı kararda yapı ruhsatını durdurarak santralın kurulması durumunda telafisi güç ve imkânsız zararlar doğuracağını belirtti. 


Geri Dön