19 / 04 / 2024

Bursa'da imara ve yapı ruhsatına aykırı inşa edilmiş binalar mecliste!

Bursa'da imara ve yapı ruhsatına aykırı inşa edilmiş binalar mecliste!

Bursa'da imara ve yapı ruhsatına aykırı inşa edilmiş olan binalar meclis gündemine taşındı. CHP'li Özkan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Bursa'da imara ve yapı ruhsatına aykırı inşa edilmiş olan binalara ilişkin soru önergesi hazırladı. CHP'li Özkan, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Özkan, ''Aşağıda yazılı sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Özkan, şu açıklamalarda bulundu: ''Geçtiğimiz aylarda yaşanan Malatya ve Elazığ depremlerinde AFAD' in açıklamalarına göre toplam 76 bina yıkılmış, 645 binada ağır, 409 binada ise hafif ve orta derecede hasar meydana gelmiştir. Aynı depremlerde 44 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, 160/ vatandaşımız ise yaralanmıştır. Bu depremlerin yaraları kapanmadan geçtiğimiz hafta İzmir'de yaşanan depremde yine AFAD' ın yapmış olduğu açıklamaya göre 114 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yaralanan 1035 vatandaşımızın 137'sinin tedavileri ise devam etmektedir. Depremde 6 bina tamamen yıkılmış, 4 bin 424 binada ve 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit edilmiş, 58 bina ve 1572 bağımsız bölümün de ağır hasarlı ve yıkık olduğu belirtilmiştir. Türkiye'nin birçok bölgesinde yer alan aktif fayların üretmiş olduğu depremlerde, vatandaşlarımız deprem yönetmeliğine uygun olmayan, eksik ve yanlış malzeme ile inşa edilmiş ve zeminin fiziki durumu dikkate alınmadan yapılmış binaların enkazında hayatlarını kaybetmişler ya da yaralanmışlardır. 16.08.2019 tarih ve 7/17266 esas numaralı yazılı soru önergemizde 1999 Gölcük depremi sonrasında Bursa'da az, orta veya ağır hasarlı binaların tespit edilip edilmediği, söz konusu hasarlı binaların herhangi bir envanterinin tutulup tutulmadığını sormuş ancak net bir yanıt alamamıştık. Hal böyle iken "imar Barışı" ile birlikte Bursa'da 1999 yılı öncesi ve sonrasında yapılan ruhsatsız binalara resmiyet kazandırılmıştır.''

CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan'ın soruları:
1. Bursa'da imar ve yapı ruhsatına aykırı inşa edilmiş kaç adet binayı ve kaçak kali resmileştirdiniz? 

2. Resmileştirilen binaların ve kaçak yapılan katların inşaat teknik şartnamesine uygun olup olmadığını araştırınız mı? 

3. Resmileştirilen bu ruhsatsız yapılar önceden kontrol edilerek mi yoksa vatandaşın beyanına göre mi yasal hale dönüştürüldü? Olası bir Marmara depreminde sonradan resinileştirdiğiniz binalarda meydana gelebilecek olan herhangi bir yıkımın ya da can kaybının sorumluluğu vatandaşa mi, yoksa Bakanlığınıza mi ait olacak? 
 


Geri Dön