19 / 04 / 2024

Bursa Kent Meydanı'nda metruk yapılar yıkılıyor!

Bursa Kent Meydanı'nda metruk yapılar yıkılıyor!

A Gazete köşe yazarı olan Kemal Cankaya, Bursa'daki kentsel projeleri, çarpık yapılaşmayı, yatırım ve projeleri anlattı. Cankaya, Kent Meydanı'nda metruk yapıların yıkıldığını belirtti.



Bursa yerel yöneticiler tarafından bir Avrupa kenti olduğu yönünde söylemlerde bulunuyorlar. Avrupa kentlerinin büyük çoğunluğunda kente değer katan, meydanlar, alanlar, insanların daha rahat yaşacağı yaşam alanlarının olduğunu görüyoruz. 


Bir kent düşünün ki, sanayi ve konutlarının iç içe geçtiği, insanların sanayi kuruluşlarının bacalarından sızan zehirli gazlardan zehirlediği. Avrupa'da sanayi ile iç içe geçmiş yaşam alanları var mı? Benim gezdiğim ülkelerde böyle bir manzarayla karşılaşmadım. Çok uzaklara gitmemize gerek yok. Balkan Ülkelerinde sanayi ile yaşam alanları arasında kilometrelerce mesafe olduğunu gittiğim gezilerde dikkatimi çekti. Bursa Organize sanayi bölgesi, artık şehirle iç içe geçtiğini görüyoruz. Çevresinde lüks alışveriş merkezleri, konutların hızlı bir şekilde yükseliyor. Özellikle Organize sanayi, Emek metro istasyonlarında metrodan indiğimiz andan itibaren, genzimizi yakan ağır kokuları soluyoruz. 


Çarpık yapılaşma dünden bugüne olan bir vaka değil. Geçmişten bugüne şehri yönetenlerin bilinçli vizyon er öngörülerinin olmaması, gelişi güzel planlamalarla şehri yaşanmaz bir noktaya getirmiş durumda. Kentsel dönüşüm ve kentsel yenileşme sürecine giren yerel yönetimler, kent vizyonunu yaşanır bir hale getirmek için çaba gösteriyorlar. 


Osmangazi, Yıldırım Belediyeleri gözle görülür bir şekilde projelerini hayat geçiriyorlar. Bursa'nın atardamarı olan Kent Meydanı'nda kamulaştırılan metruk yapıların yıkımına başlandı. Başkan Dündar, 2016 yılı sonuna kadar tüm kamulaştırma işlemleri tamamlandıktan sonra Kent Meydanı projesini hayata geçireceklerin belirtiyorlar. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar samimi olarak itiraf ettiği bir gerçek var. 


Bursa Türkiye'nin dördüncü Büyükşehri olmasına rağmen gerçek anlamda bir Kent Meydanı olmadığını belirtiyor. Kent Meydanının çevresinde bulunan çarpık yapılaşmadan öte sosyal anlamda bir çöküntü alanı olduğunu defa kez yazdık. 


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın 16 önemli projelerinden biri olan Bursa'nın önemli eksiklerinden Kent Meydanı projesi, Bursa'ya rahat bir nefes aldıracak. 

Bizler insanların yaşamlarını kolaylaştıran estetik görsel ve sosyal donatı alanlarıyla güzelleştirilen kentte vizyon kazandıran tüm projelerin hayat geçirilmesi gayreti içinde olan yerel yöneticileri kutluyoruz. 



Kemal CANKAYA/A Gazete


Geri Dön