18 / 04 / 2024

Bursa Nilüfer'de emsal artışı gerilimi!

Bursa Nilüfer'de emsal artışı gerilimi!

Akademik Odalar Birliği'ndeki toplantıda Mimarlar Odası Başkanı emsal artış kararından vatandaşların değil müteahhitlerin kazançlı çıkacağını savunurken, Nilüfer Sitesi sakinleriyse, "Bırakın biz de güvenli binalarda yaşayalım" diye konuştular



Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Mayıs'taki toplantısında, Bursa ve 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına 'Riskli Bina tespit edilerek Kentsel Dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir'plan notu ilavesi kararı aldı. Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası Bursa Şubeleri, onaylanan plan notu değişikliğinin Bursa'da sosyal, toplumsal, ekonomik ve mekânsal ayrışmalara ve kontrolsüz yapılaşmaya yol açarak önemli sorunları beraberinde getireceğini bildirerek, itirazda bulundu. Odalar, değişikliği, hukuka ve üst ölçekli plan kararlarına aykırı, 1 'inci derece deprem bölgesinde olan Bursa'da nüfus yoğunluğunu artırıcı nitelikte ve öngörülemeyen artan nüfus yoğunluğu ile sosyal altyapı dengesini bozucu, dolayısıyla şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu ve söz konusu işlemde kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle idari yargıya taşıdı. Başvuruyu değerlendiren Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi, plan değişikliğini hukuka uyarlı bulmayarak, 'Plan notu değişikliğine dayanılarak emsal artırılmak suretiyle inşai faaliyetlerin başlatılması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği' sonucuna vardı. 


İptal kararı ardından Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Bursa Akademik Odalar Birliği'nde konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek, iptalin ardından belli mecralarda konunun vatandaşlara yanlış anlatılması nedeniyle böyle bir bilgilendirmeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Toplantıya katılan ve 0.50 emsal artışından yararlanan Nilüfer Sitesi yöneticisi Metin Onan ve site sakinleri Can Şimşek'e tepki göstererek, plan değişikliği sayesinde oturdukları depreme dayanıksız binaların yıkılarak modern yapılar haline dönüştürülmesiyle iki-üç kat değer kazanacağım, ancak iptal kararıyla bunun engellendiğini öne sürdü. Kısa süreli tartışma ve gerginliğin ardından toplantı sona erdi.


Olay Bursa



Haber Bursa Hakimiyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kentsel dönüşüm için başlatılan ve riskli binaların yenilenmesine ilişkin 0.50 emsal artışı kararının Şehir Plancıları Odası'nm açtığı dava sonucu mahkemece durdurulmasının yankıları sürüyor. Kentte birçok bina bu konuyla ilgili meclis kararını beklerken bazı binalar meclisten çıkan kararla yıkım ve yenileme işlemlerine başlamıştı. 

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, emsal artışının yalnızca müteahhitlerin işine yarayacağını ve sadece Nilüfer gibi arsa değerlerinin yüksek olduğu yerlerde dönüşüm yapılabileceğini savunurken Şimşek'in sözleri sık sık salondaki vatandaşlar tarafından kesildi. 

Emsal artışının sağlıksız binaların yenilenmesinde kolaylık sağlayacağını ifade eden vatandaşlar, Mimarlar Odası'na tepki gösterek, güvenli binalarda oturmak istediklerini söyledi. 


Bursa Hakimiyet




Geri Dön