19 / 04 / 2024

Bursa Osmangazi kentsel dönüşümle daha planlı olacak!

Bursa Osmangazi kentsel dönüşümle daha planlı olacak!

Bursa'nın merkezinde yer alan Osmangazi ilçesi, Hanlar Bölgesi'yle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Yerli yabancı konukların uğramadan geçmediği ilçe, planlanan kentsel dönüşüm projeleriyle daha planlı bir yapıya kavuşacak.



Tarihi dokusu ve kültürel birikimiyle Bursa'nın merkezinde yer alan Osmangazi ilçesi, Hanlar Bölgesi'yle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Yerli yabancı konukların uğramadan geçmediği ilçe, planlanan kentsel dönüşüm projeleriyle daha planlı bir yapıya kavuşacak. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, planladıkları projelerle ilçenin değeriyle birlikte gelen turist sayısını da artıracaklarını kaydetti. Şehir ve İnsan Projeleri başlığı altında Bursa'nın plakasına da atıfta bulunan '16 vizyon Proje' belirlediklerini hatırlatan Dündar, "Osmangazi sadece tek bir yönde" veya alanda değil topyekun bir gelişme içinde. İlçede eğitimden spora, ulaşımdan kültür sanata, sağlıktan sosyal belediyeciliğe kadar her alanda çalışmalar yürütüyoruz" dedi. 


Osmangazi, kentsel dönüşüm proi eleriyle daha planlı olacak İlçenin gelişimini destekleyen '16 vizyon Proje' hakkında bilgiler veren Mustafa Dündar, projeler arasında Osmangazi Gösteri Merkezi, Atletizm Salonu, Endemik Parkı, her köye park ve spor alanı, Pazar Pazarı, 40 metrelik Bulvar, Tarihi Kedili Tekke, Tarihi Bursa Evleri Kültür Adası, Panorama Bursa 1326, Kent Meydanı Kentsel Dönüşümü projelerinin yer aldığını söyledi. Dündar, ayrıca Adrenalin Parkı, Çocuk Dünyası, Bügi Evleri, Aile Rehberlik Merkezleri, Kaliteli Yaşam Merkezi ve Ekolojik Yaşam Merkezi projeleriyle de sosyal yaşamı canlandırmayı, kent yaşamında fark yaratmayı hedeflediklerini anlattı. 


Tarih, 'Panorama 1326'da canlanacak Osmangazi, Bursa'nın merkezi konumunda. 71 bin 400 hektar üzerine kurulu olan Osmangazi'de belediye, 136 mahalleye hizmet götürüyor. İlçe sınırları içinde yer alan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, sadece günümüzde değil, Osmanlı döneminden bu yana Bursa'da ticari hareketliliğin en yoğun yaşandığı yer. Ulucamii, Yeşü Türbe, Kozahan gibi tarihi eserlerinin zenginliği üe dikkat çeken ilçe, her yıl birçok turisti kente çekiyor. 

Öte yandan Hisar Bölgesi, Ulu Camii ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hanlar Bölgesi'nin ilçe sınırlarında olmasmın Osmangazi'yi tarihi ve turistlik açıdan önemli bir merkez haline getirdiğinin altını çizen Mustafa Dündar, 'Panorama 1326' projesiyle tarihi canladırmak istediklerinin altını çizdi. 

Bursa'nın fethini anlatacak olan Panorama 1326 Müzesi'nin, 40 metre çaplı dairesel bir yapıda inşa edileceğini belirten Mustafa Dündar, ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş kriterler çerçevesinde doğaya saygüı bir bina modeli olarak tasarlanan müzenin, yeşil bina formunda yapılacak olup, 'sivil mimari örneği yapı' olarak tescilleneceğini de söyledi. Müzenin ziyaretçilerine tarih içinde üç boyutlu bir seyahat sunacağına vurgu yapan Dündar, müzede fetih günü yansıtılırken, imparatorluğa uzanan devletin kuruluşunun da aslına uygun bir şekilde anlatılacağını bildirdi. Bu yapının alt platformu, yan duvarları ve tavanına 360 derecelik panoramik resim ve onu tamamlayan üç boyutlu çalışma yapüacağı bilgisini veren Dündar, şöyle devam etti: "Seyirci platformuyla yan duvarlar arasındaki üç boyutlu platformda, perspektife uygun olarak değişik boyutlarda, döneme ait mimari ve sanatsal öğeler yer alacak. Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi, dünyadaki diğer panoramik müzelerin aksine, kubbeli olarak tam panoramik şekilde inşa edilecek. 


Kubbe içine yapüacak olan üç boyutlu resim, ziyaretçilere bir gök kubbe altında olduğu izlenimini verecek." "Kent Meydanı projesi ile ilçe vizyon kazanacak" Osmangazi Belediyesi olarak bu dönem özellikle kentsel dönüşüm konusu üzerinde yoğunlaştıklarını dile getiren Mustafa Dündar, "Bu dönemde Bursa'yı yıkarak yeniden inşa edeceğiz. Çarpık ve plansız yapılaşmadan dolayı yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak ve ilçemizi daha modern ve yaşanabilir bir noktaya getirmek hedefiyle 10 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışmaları yürüteceğiz" ifadelerini kullandı. 


Bugün itibarıyla Soğanlı Mahallesi'nde çalışmalara başladıklarını anlatan Dündar, "Toplam 42 hektar alan üzerinde gerçekleştirilecek olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin l'inci Etap l'inci kısmmda çalışmalara başladık. Buradaki çalışmaların tamamlanmasının ardından Soğanlı'daki dönüşümü etap etap gerçekleştireceğiz" diye konuştu. Bursa'yı gerçek kent meydanına kavuşturacak olan 'Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm' projesi üzerinde de çalıştıklarım açıklayan Dündar, yeni oluşturulacak meydan üe bölgeye vizyon kazandıracakların düe getirdi. 


İlçe, tarım ve sanayide güçlü Osmangazi'nin hem sanayinin hem tarımın hem de turizmin tüm unsurları üe var olduğu ender üçelerden biri olduğuna işaret eden Mustafa Dündar, ilçede yer alan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nin büyük bir sanayi gücü oluşturduğunu anlattı. İlçeye bağlı köylerde yapüan tarım faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası piyasalara ürün ihraç edecek kalite olduğuna dikkat çeken Dündar şunları kaydetti: "Osmangazi ilçesinde özellikle tarım, ticaret ve turizm ön plana çıkıyor. Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının başında gelen Bursa Ovası'nm büyük bölümü üçemiz sınırları içerisinde yer alıyor. Bu verimli topraklarda şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm gibi çeşitli meyveler üreticüiğinin yanı sıra buğday, arpa, mısır, yulaf ve pirinç gibi tahıllarda yetiştirtüyor. İlçemizde yetişen siyah üzüm ve inciri dünyaya tanıtmak için festivaller yapıyor, çiftçimizi destekliyoruz." Bursa'yı yıkıp yeniden inşa edeceğiz. Çarpık ve plansız yapılaşmanın önüne geçeceğiz. Bu kapsamda 10 farklı nokta kentsel dönüşüm çalışması başlattık. 


Dünya


Geri Dön