26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümle daha güvenli evler yapılıyor!

Kentsel dönüşümle daha güvenli evler yapılıyor!

RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, kentsel dönüşümle güvenliğin yanı sıra daha modern görünümlü ve daha kaliteli hizmetlerin sunulduğu konutların inşa edildiğini söyledi.



İstanbul gibi milyonlarca insanın ikamet ettiği şehirde konut en önemli konulardan biri haline geldi. Özellikle deprem söz konusu olduğunda herkes yaşadığı evin sağlam ve dayanıklı olması seçiliyor. Kentsel dönüşüm de sağlam binalarda oturma fırsatı sunulurken yanında pek çok avantajı bulunuuyor. Kentsel dönüşüm ile birlikte evlerde yeni yönetmeliğe uygun sistemler bulunuyor. Yeni yapılan binalarda öncelikle asansör, otopark gibi kriterler ön planda tutuluyor. Otoparklar yerden kazanılması için artık binaların altına yapılıyor veya bahçe içi açık otopark olarak görülebiliyor. Büyük metrekareli alanlarda yapılan inşaatlarda sosyal alan fırsatı gibi fırsatlarla alıcı ve mülk sahiplerine daha konforlu ve rahat bir yaşam sağlıyor. Daire genişliklerine bakıldığında ise metrekare oranları brüt 100 metrekareden başlangıç gösteriyor.

Daha yüksek kira getirisi

Ev sahipleri kentsel dönüşüm sonrası yeni evlerinde kendileri de oturmayı tercih edebiliyor veya kiraya veriyorlar. Yönetmeliğe uygun, depreme dayanıklı olan bu yeni evlerin kira getirisi de eski binalardaki evlere göre (semt, konum, metrekareye göre değişiklik göstermekle birlikte) yaklaşık yüzde 50 daha yüksek oluyor. Bu nedenle kentsel dönüşümle yenilenen evleri yatırım aracı olarak da görmek mümkün.

2 milyon binanın dönüşmesi gerekiyor

Araştırmalar kapsamında İstanbul'da yer alan 4-4,5 milyon konutun yaklaşık 2 milyon adedinin kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi gerektiği kaydediyor. Kentsel dönüşüm ne gibi faydalar sağlıyor? Öncelikle tekrar yapılacak binalar yeni yönetmeliğe göre inşa edileceği için depreme dayanıklı olması gerekiyor. Bu da konut tercihinde önemli bir nokta. Özellikle depremden sonra konut sahiplerinin kentsel dönüşüm için daha çok başvuru yapıldığı görüldüğünde bu konunun önemi dikkat çekiyor. Ayrıca kentsel dönüşümle binalar daha yaşanabilir bir hale getiriliyor ve standartizasyon geliyor.

Modern bir çehre

Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen evlerin değerinin yükseldiğini söyleyen RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, dönüşüm kapsamında güvenliğin yanı sıra pek çok ek fayda sağlandığını görülüyor. Goldştayn, şu ifadeleri kullandı: ''Öncelikle daha güvenli binalarda oturmak deprem bölgesinde olan bir şehrin sakinlerinin en önemli hakkı. Bunun yanında, özellikle İstanbul örneğinde olduğu gibi çarpık şehirleşmenin önüne geçmek, şehre daha modern bir çehre kazandırmak, oluşturulacak yeni yaşam alanlarında çok daha kaliteli hizmet sağlanması için kentsel dönüşüm önemli bir adım.”
 


Geri Dön