25 / 04 / 2024

Bursa Özlüce’de yeni İmar rantı iddiası!

Bursa Özlüce’de yeni İmar rantı iddiası!

Gazete Bursa köşe yazarlarından Muharrem Karabulut bugünkü köşe yazısında Özlüce'deki imar rantı konusuna değindi.



İnsanlar arasındaki iş ilişkileri ve sosyal ilişkilerde niyet ile söylenenler ile yapılanlar arasında dağ gibi farklar bulunuyor. Siyasette bu durum tavan yapmış.


İnsanlar, birbirlerini aldatma adına yapmadığı iş, söylemediği söz, vermediği vaat kalmıyor.


Daha çok bu söylemlere siyasette karşılaşıyoruz.


Bir kentin siyasetçilerin el birliği ile nasıl talan edildiğine tanık olmaya alıştık artık. Özellikle Bursa’nın Nilüfer kesiminde yaşanılan bazı olaylar, öylesine ayyuka çıktı ki, yerel iktidar CHP ile ilçenin ana muhalefeti konusunda olan, ülkemizin ise genel iktidarı olan AK Parti arasındaki bazı yöneticiler arasındaki al-ver işlerinin artık proje bazında gerçekleştiğine şahitlik ediyoruz.


Şimdi, Nilüfer’in en gözde yerleşim alanlarından birisi olan, imarı ise yeşil alan ve tarım alanı olan bir bölge’de Özlüce’nin belli kesimlerinde, birkaç tane emlakçı bir araya gelmiş, sözde burasını imara açacaklarmış.


Özlüce, gerçekten hızlı gelişen, yapılan inşaatları epey iyi para kazandıran rant merkezlerinden bir tanesi. Bölgedeki yeşil alanların bile eğlence merkezi, spor merkezi gibi bahanelerle nasıl imara açılıp, birilerine sürekli gelir kapısı haline getirilmediği iddialarını bilmeyen yok.  Eğer vaktiniz olursa,y eski köy kahvesine gidip konuşulanları dinleyin. Özlüce dün nasıldı; şimdi nasıl olmuş?


Bu rantiye gelişmeleri iddialarına kimler ve nasıl imza atmışlar?


Vatandaş birer ikişer konuşuyor. Bazıları da imar hazırlanırken kazık yemiş, kendi deyimlerince.


Onlarda, durumu vaziyeti, kendi ifadeleriyle anlatıyorlar.


Yolum, geçtiğimiz Perşembe günü Özlüce’ye düştü. Malum köy kahvesinde yine bir çay içmek istedim. Birkaç tane eski d6ostlarımızla, arkadaşlarımızla karşılaştık. Yine imar meselesine mevzuu getirdiler.


Ben, “yeter artık, bu konularla ilgili çok konuda yazı yazdım. Hesap soran bulunmuyor. Neyin, hesabını kimden soracağız? Sizler, böyle konuşmaya devam edip0, şikayetçi olmadığınız takdirde ilgililer harekete geçmek istemiyorlar. Çünkü, her iki tarafta ortaya çıkan rant iddialarından nemalanıyor” dediğimde, onlar, dertlerini anlatacak makam bulamadıklarını iddia ediyorlar. Onlara göre, CHP’li belediyenin etrafında AK Parti’nin üst düzey yöneticilerinden oluşan koruma kalkına var.


Gelelim, Özlüce’de konuşulan son olaylara. Bölgede, mevcut imar alanlarının hemen dibinde, Ova Tarlalar diye tabir edilen bir bölgede, vatandaşların tapuları, biri emekli asker birkaç tane emlakçı tarafından toplanıyormuş.  Mevcut imar planlarına göre, bölge tarım alanları. Emlakçılar işin içine siyaseti sokup, yerelde CHP ile Ankara’da da AK Partili bazı yöneticilerle anlaştıklarını ifade ediyorlarmış. Hatta, bazı müteahhitlere, “bak, burası kelepir. Bizler söz aldık. İmara açılacak. Köylü Hikmet Beyin borcu var. Bölgede 5-10 dönüm arazisi var. Onu, ucuza alırsanız, imar çıktığında yüzde 400 kazanırsınız” diye tekliflerde bulunmaya başlamışlar.


Olay, bana çok ilginç geldi. Bu emlakçı vatandaşlarla görüşmek istedim. Randevulaştık ama gelmediler.


Galiba, benim ismini duyunca gelmekten vaz geçtiler. Oysa, ben kendilerine arsa almayı düşündüğümü söylemiştim. Amacım, bu arazileri nasıl ve ne şekilde imar planları içine denk getirip, bölgeye imar çıkaracaklarına dair formülleri öğrenmek.


Neyse, bölgede inşaat yapan birkaç müteahhit arkadaşıma sordum. Söz konusu gelişmeleri izlediklerini söylediler. Bölge halkından sözüne güvendiğim ve eskiden tanıdığım birkaç arkadaşımla konuştum. Onlarda, imar gelişmeleriyle ilgili dedikoduların dolaştığını, emlakçılarında bölgeyi pazarlamaya çabaladıklarını söylediler.


Atalarımız ne demişler, “ateş olmayan yerden duman çıkmaz.”


Konuyu, AK Parti ilçe Başkanı Celil Çolak’a sordum. Malum, kendisi hem iktidar partisinin ilçe başkanı hem de belediye meclis üyesi hem de Harita Mühendisi. İmar planlarının nasıl ve ne şekilde yapılacağını çok iyi bilir.


Mahalle Muhtarı ve mahalledeki partili temsilcilerden böyle şikayetlerin geldiğini, kendisinin konuyu araştırdığını, bölgenin tarım alanı olduğunu ve yeni imar planı çalışmalarının ise olmadığını söyledi.


Anılan bölgede arazisi olan ve emlakçıya kendi tapusunu verdiğini söyleyen Hüseyin Amca ise, “bize seçim öncesinde söz verildi. Buraları imara açılacak dendi. Şimdi, bu kişiler Ankara’da görevli imişler. Nilüfer istese bile Büyükşehir burasının imara açılmasını istemediğini söylüyorlar. İşi bakanlıktan bitireceklermiş…”


Konu anlaşılmıştır. Birileri, yeni rant kapısının kilidini açmaya çabalıyor….




Gazete Bursa


Geri Dön