24 / 04 / 2024

Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi’nin temeli Mayıs'ta atılacak!

Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi’nin temeli Mayıs'ta atılacak!

Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi’nin temeli Mayıs ayında atılıyor .Proje bedeli 25 milyar dolar olan Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi için için Almanya’nın ticaretteki en aktif şehri Stuttgart, model olarak alındı.



Türkiye’yi 55 yıl önce ilk OSB ile tanıştıran Bursa, yine bir ilke imza atıyor. Proje bedeli 25 milyar doları bulan ve toplam 10 milyon metrekarelik alanda kurulacak olan Teknoloji Sanayi Bölgesi’nin (TEKNOSAB) temeli mayısta atılıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) hayata geçireceği ‘yeni nesil sanayi bölgesi’ için Almanya’nın ticaretteki en aktif şehri Stuttgart, model olarak alındı. Bu modelde yatırımcıya arsa satışı yapılmayacak. Tüm fabrika binaları yatırımcıya kiralama usulüyle tahsis edilecek. Proje kamu dışındaki en büyük yatırım olacak.


BTSO Başkanı İbrahim Burkay, düzenlediği sohbet toplantısında mayıs ayında 700 milyon liralık altyapı yatırımına başlayacaklarını belirterek, “2018’de de yatırımcıları davet edeceğiz. Burada şirketlerle beraber yapılacak toplam yatırım tutarı 25 milyar dolar” dedi. 


TAPULAR 5 BİN KİŞİDEN

200 milyon liralık kamulaştırmayı sorunsuz tamamladıklarını anlatan Burkay “TEKNOSAB için 4.5 ayda yaklaşık 5 bin kişiden tapu aldık. Bugün 5 kişiden mal almaya kalksan 15 tane dava çıkar. Biz 5 bin kişiden tapu aldık, tek bir dava yok. 40’ın üzerinde avukat çalıştı” dedi. Proje için Stuttgart’ı örnek aldıklarını anlatan BTSO Başkanı Burkay “Bugün 100 birimlik bir yatırımın 50 birimi arsa ve binadan oluşuyor. Oysa olması gereken şu: Arsa ve binayı kiralayacaksın. Bütün dünyada böyle” dedi. Söz konusu bölgede yatırım yapma arzusunda olan şirketler bulunduğunu anlatan Burkay’ın verdiği bilgiye göre TEKNOSAB’da otomotiv, kimya, makine ve savunma sanayi gibi sektörlere öncelik verilecek. 


Üç ayda 19 bin kişi aldık, yıl sonu 80 bini yakalarız

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (BTSO) İbrahim Burkay, ‘istihdam seferberliği’ne 3 ayda 19 bin yeni istihdamla destek verdiklerini açıkladı. Burkay “Bursa iş dünyası olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliğine katılırken bu yıl için 80 bin yeni istihdam hedefi koyduk. İlk çeyrekte hedefin yaklaşık dörtte birini yakaladık. Bu hızla gidersek yıl sonu hedefini yakalarız. İstihdam yılın ikinci yarısından itibaren daha da hızlanır. Performansımızla istihdamda Türkiye’ye örnek oluyoruz” dedi. İstihdam artışında Bursa’da kurulan yeni firmalar ile ihracat artışının payının önemine dikkat çeken Burkay “İhracat artışımız ilk çeyrekte ülke ortalamasının 3 katına ulaşarak yüzde 18’lik yükselişle 3.4 milyar dolara yükseldi. Bursa iş dünyası aynı dönemde kapanan her bir firmaya karşılık üç yeni firma açtı. 3 ayda bin yeni şirket kuruldu” diye konuştu.


Star


Geri Dön