19 / 04 / 2024

Bursa Yıldırım gelişerek değişecek!

Bursa Yıldırım gelişerek değişecek!

Bursa Hayat Gazetesi'nden Metin Keskin bugünkü köşe yazısında Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü ele aldı. İşte Metin Keskin'in bugünkü yazısı şöyle:



Yıldırım 700 bin nüfusu ile bırakın birçok ilimizi, büyükşehirlerin merkezlerinden daha yoğun bir nüfusa sahip. Uzun yıllardır Bursa'nın unutulmuş yüzü olan Yıldırım temelsiz, günlük politikalar ve sözde güzel, özde anlamsız yatırımlar ile çok zaman kaybetti. Bursa'nın en sağlıksız yapılanması ve unutulmuşluğu ile dertler yumağı haline geldi. Üstüne üstlük Yıldırım'da yapılan hizmetlerde hemşehriciliğin ön plana çıkması ile hizmette adalet bir türlü sağlanamadı. 


Yukarıda bahsettiğimden çok daha fazla soruna sahip Yıldırım'da iş başına gelecek yeni başkana Allah sabır ve kuvvet versin dedim. Yıldırım'ın sorunları bu kadar çok olmasına rağmen, çözümleri ve gelişme-yenilenme potansiyelini de barındırması önemliydi. 


Önemli olan bunları görüp, çözümler üretmekti. Sayın Edebali ile yapılan sohbette anladık ki, sorunların tespiti ile çözümlerde masaya yatırılmaya ve hayata geçmeye başlamış. 

Öncelikle Yıldırım'ın ihtiyacı olan uzun vadeli imar planları. Öğrendik ki Yıldırım'ın yaklaşık 1 /3 ünde bu planlamalar yapılmış. 


ÖRNEKLEME İLE DEĞİŞİM 


Yıldırım Belediyesi topyekun değişim yerine belli merkezlerde lokal değişim ve dönüşüm başlatarak, sonraki dönüşümün bu merkezlerin odak noktası yapılarak özendirilmesiyle olacak. Zira Yıldırım'ın tamamını kamulaştırmak, dönüştürmek ne ekonomik ne de zaman olarak belediyenin gücü dahilinde değil. Böyle bir dönüşüm için hiçbir belediyenin finansmanı yetmez. Belli noktaları değişime uğratarak faydasını göstermek ve özendirmek en akıllıca yöntem. Bu şekilde kent kendi rantını oluşturacaktır. Yıldırımda başlayacak dönüşümde "Kentsel dönüşüm" şemsiye kavram. Ekonomik gelişmeden, sosyal, çevre, kültür, altyapı gibi kavramlar da dönüşümün çatısı altında olacak. Sayın Edebali'nin de belirttiği gibi sadece yapı yenileyerek kentsel dönüşüm olmaz. Uzun vadeli planlamalarla dönüşüm Yıldırım'da İsmail Hakkı Edebali'nin çıktığı zor bir yolculuk. Bu yolculuğun sona erdiği anda bambaşka bir Yıldırım ile karşı karşıya kalacağız. Yıldırım, Yeşil, Emirsultan, Şible, Karamazak, Kurtoğlu, Hacıseyfettin gibi mahalleri ile Bursa'nın ve Yıldırım'm merkezi durumunda. Belirtilen aksta 2bini aşkın tescilli bina mevcut. Başkan Edebali hedeflerinin anılan bölgeyi tarih ve turizm merkezi haline getirmek olduğunu söyledi. Başkanın da ifade ettiği gibi böylesi bir öneme sahip bölge, çöküntü bölgesi haline geldi. Bölgede yapılacak turizm yatırımları ile Yıldırım farklı bir kimlik kazanacaktır. Senelerdir Yıldırım ve sorunları denilince akla gelen daima  Ankara  Yolu akla geldi. Hatta algı öylesine kuvvetlendi ki, Yıldırımın merkezi durumunda olan eski Yıldırım tabir edebileceğimiz bölgeler senelerdir belediye hizmetlerinde sadece çöp toplanması ile sınırlı kaldılar. Dolayısı ile bölge sakinleri kendilerini dışlanmış hissettiler. 


Karıncadere tabir edilen ve çocukluğumun geçtiği vadi Sular Vadisi Projesi ile yeni bir yapıya kavuşacak. Böylece bölgenin biiyiik bir ihtiyacı karşılanacak. Temennim Sular Vadisi projesinin bir şekilde Teleferik işletmesi ve etrafında bulunan Çamlık mevkii ile entegre edilmesidir. Eğer böyle bir çalışma yapılırsa, Yıldırım için çok büyük bir kazanç olacaktır. Teleferik'te kurulan pazaryeri yaklaşık 40 yıl önceki nüfusa göre planlanmış bir semt pazarıydı. Ancak geçen yıllar içinde semt büyüdü, nüfus arttı. Kurulduğunda tek bir mahalle olan bölge şimdi birçok mahalleye bölündü. Yeni planda Teleferik'e kapalı pazaıyeri kurulacağını şimdiden müjdeleyelim. 


TELEFERİK-ZEYNİLER 


Teleferik semti, Bursa'yı ziyaret edenlerin büyük bir çoğunluğunun Uludağ'a çıkmak için kullandığı bölge. Bu nedenle bölge Bursa ve Yıldırım'ın yüzü olma durumunda. Özellikle Pazar günleri ziyaretçi çokluğu ve Pazar kurulmasından dolayı trafikte ve park etmede çok büyük sorunlar yaşanıyor. Yıldırım Belediye Başkanı Edebali bu sorunun da çözüleceğini söyledi. Zeyniler, Yıldırım'ın turizm potansiyellerinin en başında gelen yerlerden bir. 


Doğası, havası, suyu ve manzarası ile harika ötesi bir yer. Ancak tam anlamı ile verin alınamıyor. Başkan Edebali önderliğinde başlayan ekolojik ve organik tarım girişimleri içinde bal üretimi önemli bir yer tutuyor. Köy halkına verilen kurslar ve dağıtılan kovanlar sayesinde balın hakiki ve lezzetlisi burada üretilecek. 


Zeyniler balının markalaşması için çalışmalar yapılacak. Kurulan Köy Kadınları Derneği ile ekonomik seviyenin de yükselmesi sağlanacak. Zeynilere yakışmayan tek şey ise, mevcut binaların en azından görüntü olarak bulundukları doğal güzellik ile tezat oluşturması. 


Anladığım kadarı ile Başkan Edebali bu konuya da el atacak. Son söz; Yıldırım Belediye Başkanı Edebali'nin işi çok zor. Yönetilmesi en zor ilçede üzerine ateşten bir gömlek giydi. Senelerdir unutulmuş yerlere hizmet götürmek ve Yıldırım lı olma bilincini aşılamak gibi zor bir misyonu var. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve geleceğe dönük projeler doğru yolda emin adımlarla yürüdüğünün göstergesi. Bir Yıldırım lı olarak kendisine çalışmalarında başarılar diliyorum. Sonunda kazançlı çıkan Yıldırım ve Yıldırmaklar olacaktır. 


Bursa Hayat / Metin Keskin


Geri Dön