19 / 04 / 2024

Bursa'da Enerji Müzesi Açılıyor!

 Bursa'da Enerji Müzesi Açılıyor!

Bursa'da kentin 106 yıllık elektrik serüvenini yansıtan 'Enerji Müzesi' açılıyor. Müzenin kapıları 7 Eylül'de ziyaretçilere açılacak...




Bursa'da kentin 106 yıllık elektrik serüvenini yansıtan ''Enerji Müzesi'' açılıyor.

Müzede kentte kullanılan ilk ampul, gaz lambaları, fenerler, mumlar gibi kentin elektrik tarihine ışık tutacak çok sayıda materyal sergilenecek. Enerji tesisinde çalışan işçilerin rehberliğinde çeşitli canlandırmaların yapılacağı müzenin kapıları 7 Eylül'de ziyaretçilere açılacak.

''Türkiye'de bu şekilde bir müze yok''

Bursa Enerji Müzesi'nin koordinatörü Ahmet Erdönmez, Türkiye'de bu tür bir müze olmadığını, müzeye yerleştirilen mankenler ve fotoğraflarla hikayeler anlatıldığını söyledi.

Erdönmez; ‘’Enerji müzesinin yaklaşık 1 yılda, kademe kademe tamamlandığını, animasyon ve canlandırmaların müzeye ilgiyi artıracağını ifade ederek, müzede ışığın müzik ritmine göre dans ettiğini’’ kaydetti.

''Ziyaretçiler elektrik tarihi hakkında öz bilgiye sahip olacak''

Ahmet Erdönmez, müzenin oluşturulması aşamasında araştırma ekibi kurduklarını bildirdi.

Bu araştırma grubunun derlediği bilgilere göre, kentte 1906'da elektrik beslenmesine başlandığını, jeneratörler marifetiyle yalnızca resmi daireler ve bazı küçük sanayi tesislerinin aydınlatıldığını, diğer yerlerin ise lüks lambaları ve özel sokak gaz lambalarıyla aydınlatıldığını öğrendiklerini belirten Erdömez, müzede bugüne ait çeşitli enerji üretim sistemlerinin de ayrı bir bölümde anlatıldığını vurguladı.

Erdönmez, ziyaretçilerin müzeye geldiğinde Bursa'daki elektrik tarihi hakkında bilgiye sahip olacağını sonrasında Bursa Enerji Müzesi'nde sergiler açılacağını, konserler verileceğini, atölye çalışmaları yapılacağını kaydetti.



Trt Haber


Geri Dön