29 / 03 / 2024

Bursa'daki Beylik Han restore ediliyor!

Bursa'daki Beylik Han restore ediliyor!

Bursa’yı çağdaş bir geleceğe taşırken kentin kültürel değerlerini de gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi tarafından eski işleviyle yeniden İnegöl’e kazandırılacak olan Beylik Han’daki restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor.




Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elvas ile birlikte İnegöl’de 500 yıllık tarihi olan ve 2013 yılında meydana gelen yangında tamamen harabeye dönen Beylik Han’da yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasına sahip çıktıklarını belirten Başkan Altepe, “Bursa’mızda bulunan ecdat yadigarı eserleri ve tüm tarihi değerleri ayağa kaldırıyoruz. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla artık Bursa, tüm dünyaya örnek olacak konuma geldi. Artık Bursa’mız, bir UNESCO Dünya Mirası ve evrensel değer olarak tescillendi. Bursa merkezinde yaptığımız çalışmalar artık tüm ilçelerimizde yaygınlaşmaya başladı. 17 ilçede tarihi ve kültürel miras ile ilgili yaptığımız çalışma 450’yi buldu” dedi.


“İnegöl’e yakışan anıtsal bir yapı olacak”

Büyükşehir’in tarihi ve kültürel değerlere yönelik çalışmalarından birinin İnegöl Çarşısı’nda bulunan Beylik Hanı olduğuna işaret eden Başkan Altepe, “Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaklaşık 500 yaşındaki tarihi çarşının kalbinde İshakpaşa Külliyesi’nin tam yanında, çarşının merkezindeydi. Önceki yıllarda da gözümüze çarpıyordu. Çarşının kalbinde en güzel eser olması gerekirken yılların yorgunluğu, deprem ve diğer yaşananlar sebebiyle harabe haline gelmişti. Geçtiğimiz yıllarda burada yaşanan felaket ile yanmıştı. Bu yangınla duvarların bir kısmı ayakta kalabilmişti. Ahşap olan bu yerin restorasyonunu yapmak bizlere düştü. Hemen kolları sıvadık ve İnegöl Belediyesi’nin yardımlarıyla restorasyon çalışmaları hızla sürüyor. Fiziki çalışmalar başlamış durumda. Kasım ayı sonuna kadar bu duvarlar toparlanacak. Yılbaşına doğru çatı kurulmaya başlanacak. Ahşap, pırıl pırıl bir çatı ile birlikte İnegöl’e yakışan güzel bir anıtsal yapı ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

Tarihi Beylik Hanı’nın geçmişinde 40 dükkan olduğunu hatırlatan Altepe, 40 dükkanın yeniden konuşlandırılacağını, han dışındaki dükkanlar ve çevre düzenlemesiyle birlikte Beylik Hanı’nın İnegöl Çarşısı’na değer katacağını söyledi. Altepe, çalışmalar çerçevesinde Beylik Hanı’nın bahar aylarında tamamlanarak İnegöl’de en güzel çiçeklerinden birisinin de açmış olacağını sözlerine ekledi.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, Kasım 2013’te meydana gelen yangın ile özelliğini tamamen kaybeden Beylik Hanı’nın Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle tamamen ayağa kaldırıldığını söyledi. Aktaş, “Proje aşaması biraz zor geçti. Hamdolsun bu da aşıldı ve çalışmalar başladı. Bu projenin en önemli özelliği etrafına ışık saçacak çarşıyı toparlayacak bir proje olmasıdır. İnşallah ilk defa aslına uygun bir şekilde bu han ayağa kaldırılarak modern bir hale gelecek. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine teşekkür ediyoruz” dedi.



Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön