28 / 03 / 2024

Bursa'nın gürültü haritası tamamlandı!

Bursa'nın gürültü haritası tamamlandı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin kentin stratejik gürültü haritasını tamamladı. Konut, hastane ve okulların da bulunduğu hassas binalar için 1,8 milyon kişinin durumu değerlendirildi.



Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin kentin stratejik gürültü haritasını tamamladı. Çalışma kapsamında konut, hastane ve okulların da bulunduğu hassas binalar için 1,8 milyon kişinin gürültüden etkilenme durumları değerlendirildi.


Kişi başına düsen yeşil alan miktarının artırılmasından, elektromanyetik kirlilik ölçüm çalışmalarına kadar her alanda Bursa'nın yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalara hız veren Büyükşehir Belediyesi, Bursa'nın stratejik gürültü haritasını da hazırladı. 


2013 Haziran'ında başlayan çalışma 30 ay sürdü. Çalışma İle nüfus yoğunluğunun kilometrekare başına 1000 kişinin üstünde olan yerleşim alanları için stratejik gürültü haritalarının hazırlanmasını, alan içinde gürültüden etkilenen konut, okul, hastane sayısını belirlemek için gürültü haritalarının hazırlanması ve harita sonuçlarına göre eylem planlanması amaçlanıyor. 


24 ADET GÜRÜLTÜ HARİTASI


Çevresel Gürültü Direktifinin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi' kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda. Proje Uzmanları 

ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı personeli tarafından karayolu, demiryolu ve endüstri kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla "Bursa Stratejik Gürültü Haritaları" hazırlandı. Tüm gürültü kaynakları için gündüz, akşam ve gece zaman dilimlerini içeren 24 adet gürültü haritası elde edildi. 


Yönetmelik uyarınca haritalanacak yerleşim alanı 246 kilometrekare olarak belirlenirken, 222 bin 484 hassas kullanım içeren (konut, hastane ve okulu) bina için 1 milyon 8S4 bin 446 kişinin gürültüden etkilenme durumu değerlendirildi. 734 kilometre karayolu, 309 kilometre ana karayolu, 76 kilometre ana demiryolu gürültü kaynağı için gündüz, aksam ve gece zaman dilimlerini içeren ayrı ayrı stratejik gürültü haritaları hazırlandı.


BURSA EYLEM PLANI HAZIRLANACAK


Bursa'da demiryolundan kaynaklanan çevresel gürültünün olumsuz etkilenmeye neden olmadığı tespit edilirken, karayolundan kaynaklanan çevresel gürültüden etkilenme oranın yüksek olduğu belirlendi. 


Yine hassas kullanımlar içerisinde karayolu yakınında bulunan konutların gürültüden yüksek düzeyde etkilendiği saptandı. Hazırlanan gürültü haritaları, çevre düzeni planları ve imar planlarının hazırlanması aşamasında göz önünde bulundurularak ileride oluşabilecek gürültü problemleri büyük oranda planlama aşamasında önlenmiş olacak. Çalışma ayrıca kontrol tedbirlerinin alınması gereken alanların belirlenmesinde bir sonraki aşamada hazırlanacak eylem planlarına ışık tutacak. 


Yeni Şafak




Geri Dön