27 / 04 / 2024

Bursa’nın yapı stoğu güvenli mi?

Bursa’nın yapı stoğu güvenli mi?

Araştırmalarda, Bursa’nın dünya ligindeki kentler arasına girdiğini, hatta ilk 50 kent arasında yer aldığını gösteriyor. Bu bile kentsel mutluluk kaynağı. Fakat tüm özelliklerine karşın, Bursa’nın yapı stoğu hiç de güvenli değil.



Hepimiz, her fırsatta Bursa gibi bir kentte yaşamanın ayrıcalık olduğunu anlatıp gurur duyuyor, yaşadığımız kentin gelişimi ile övünüyoruz. 


Nitekim…Araştırmalarda, Bursa’nın dünya ligindeki kentler arasına girdiğini, hatta ilk 50 kent arasında yer aldığını gösteriyor. Bu bile kentsel mutluluk kaynağı. Fakat… Tüm özelliklerine karşın, Bursa’nın yapı stoğu hiç de güvenli değil. 


Kaldı ki… Bursa’da inanılmaz bir inşaat hamlesi var ve sürekli yeni kent bölgeleri ortaya çıkıyor, ama merkezdeki eski bölgelerde ciddi bir yapı sorunu var.


Buna… Olay Medya ailesi olarak yaptığımız ziyaret sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe şu sözlerle dikkat çekti: “Bursa hızla kabul değiştiriyor. Onun için kentin merkezinde dönüşüm daha önemli. Lüks konutlar yapmak için şehrin dışında yer aramaya, uzağa gitmeye gerek yok. Gelin Küçükbalıklı’da lüks konutlar yaparak kentsel dönüşümü merkezden başlatalım.”


İşte… Altepe’nin çağrısına kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Namık Ziya Mescioğlu’ndan destek geldi. O da aynı görüşte: “Yaşam standardı açısından dünyada ilk 50 kent arasına giren Bursa’ya yakışmayan bir yapı stoğu var. Bunu yenilemenin yolu da merkezde kentsel dönüşümden geçiyor.”


Düşüncesi şu: “Sayın Altepe doğruyu söylüyor. Kentsel dönüşüm kentin merkezinden başlamalı. Çünkü kentin merkezinde kapasite var. Örneğin altyapı sorunu yok. Oysa kentin dışına yeni siteler yapılıyor, sonra altyapı bekleniyor.”


Bu noktada… Bir inşaatçı gözüyle, kentsel dönüşüm projelerine küçük bir uyarıda bulundu:

“Kentsel dönüşüm karpuz gibidir. Olmadan koparırsanız yiyemezsiniz. Bekleyince de bozulur, yine yiyemezsiniz.”


Uyarısını şuraya bağladı: “Merkezde kentsel dönüşüm gereken bölgelerde geç kalırsanız, çöküntü alanları oluşmasına yol açarsınız. Gerçi bizde bu tür sorunlar yaşanmadı, ama Arjantin ve Brezilya’da çok büyük çöküntü bölgeleri ortaya çıktı.”


Şunu da ekledi:“Kent merkezinde çöküntü alanları oluşmasına fırsat verilmeden kentsel dönüşüm tamamlanmalı.”

 

Kentsel dönüşüm neden gerekli?

 

İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ile kentsel dönüşüm üzerine sohbet ederken, “Kentsel dönüşüm neden gerekli?” diye sorduk.


Şu bilgiyi verdi: “Bursa 1999 depremi öncesi ikinci derece deprem bölgesiydi. Fakat 1999 depremi sonrası yapılan araştırmalar sonucu birinci derece deprem bölgesi olarak açıklandı.”

Cevabı şu: “1999 öncesi bütün inşaatlar ikinci derece deprem bölgesinin gerektirdiği statik hesaplara göre yapıldı. Onun için hepsinin yenilenmesi gerekiyor.”

 

Bursa’nın avantajı, inşaat sektörü!

 

Aslında… Bursa, güçlü inşaat sektörüyle kentsel dönüşümde en avantajlı kentler arasında yer alıyor.


Nitekim… Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da temsil ettiği sektöre dikkat çekti: “Biz Bursa için en uygun konutu en iyi şekilde üretip, en ucuza satıyoruz.”

 

Şunu da vurguladı: “Bursa’nın en önemli şansı, kentsel dönüşümün önünü açan yerel yönetimler olması. Başta Büyükşehir, belediyeler tam destek veriyor.”

 

Altıparmak’ta kentsel dönüşüm gecikti, çöküntü oldu!

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yaptığı “lüks konutları kent dışına yapmaya gerek yok, merkezde kentsel dönüşümle lüks konutlar yapalım” çağrısı kent gündeminin ilk sırasına geldi.


Nitekim… Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ile kentsel dönüşümü konuşurken, gecikilmesi halinde neler olabileceği noktasında çarpıcı bir örnek verdi: “Bursa kent merkezinde Altıparmak çok önemli bir bölge. Ne yazık ki Altıparmak’ta kentsel dönüşüm için fazla beklenince bölge bozuldu. Çünkü, gecikme sonucu Altıparmak’ta çöküntü bölgesi oluştu.”

 

Ardından… “Yapılaşmanın her yönden sıkıntılı olduğu Altıparmak’ta yaşayan o bölgenin insanları kentsel dönüşüm gelmeyince terk ettiler” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Bozulan ve yerlilerince terk edilen yerler de farklı özellikleri nedeniyle tartışılan kimi grupların buluşma noktası haline geldi.”


Kaygısı şu: “O insanlar artık başka yerlerde yaşıyorlar. Yerlerinde de başkaları var. Altıparmak’ta kentsel dönüşüm olsa bile acaba gidenler geri gelirler mi?” Gözlemini de paylaştı:+

“Dışa doğru kaçış nedeniyle kent merkezinde güzel insan dokuları ne yazık ki azalıyor. Çünkü dönüşümden umudunu kesenler merkezi terk ediyorlar. Oysa giden insanlar semtlerinin resmen bayrak direkleri.”

 

Mustafa Dolar vefat etti

 

Mustafa Dolar 1992-1995 arasında SHP’de Osmangazi İlçe Başkanlığı yaptı. CHP ile birleşme öncesi dönemde Murat Karayalçın genel başkan, Mithat Kırayoğlu il başkanıydı.

Sonra siyasette geri çekildi. Yıllardır Libya’da yaşıyor ve inşaat yapıyordu. Dün akşam saatlerinde Trablus’ta şeker komasına girip vefat ettiği haberi ulaştı.

Cenazesinin ne zaman geleceği belli değil.

 

İşitme engelliler için hutbe

 

İşitme engellilerin dini ibadetleri sırasında yaşadıkları sıkıntıya Yıldırım Belediyesi çözüm getirdi. Yeni uygulamayla, Yıldırım Müftülüğü ile birlikte Davutdede Camii’nde artık cuma günleri vaaz ve hutbe işitme engellilere işaret diliyle anlatılıyor.


Olay Bursa/ Ahmet Emin Yılmaz


Geri Dön