23 / 04 / 2024

Bursa'ya 615 konutluk Central Balat projesi geliyor!

Bursa'ya 615 konutluk Central Balat projesi geliyor!

Bursalı iş adamı İbrahim Orhan'a ait 28 bin metrekarelik fabrika arsası üzerine 1,5 emsalle inşa edilecek dev rezidans ve AVM için resmi süreç başlatıldı. Bursa, 615 konutluk yeni küçük bir şehir ve AVM'ye daha kavuşacak.



Bursa olay gazetesi köşe yazası İhsan Aydın'ın bugünkü yazısı şöyle: 


Bursa'da bir ara yüksek kat meselesi çok tartışıldı.


Tarihi dokunun bulunduğu bölgeler için yüksek kata sıcak bakılmıyordu.

İyi hatırlıyoruz, dönemin Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge (Anıtlar) Kurulu üyeleri, Altıparmak'taki Vakıflar Bölge Müdürlüğü arsasına Bursa'nın Muradiye yamaçlarını kapatacağı gerekçesiyle güdük bir otopark yapımına anca izin vermişti.

Ama, şimdi kentin tarihi siluetini bozmadığı sürece yüksek yapıların çok bir önemi yok.

Plan şartlarını sağlayan her adaya yüksek kat verilebiliyor.


Buna hem ilçe belediye meclisleri hem de Büyükşehir Belediye Meclisi sıcak yaklaşıyor.

Hatta kent genelinde inşa edilecek turizm projelerine ilave teşvik bile veriliyor.

Bunun örneğine Özlüce, Emek, Doğanbey, İstanbul Caddesi, Odunluk, Stadyum Caddesi ve Atıcılar semtlerinde rastlayabiliyoruz.


Ancak bu kez gelen yüksek bina talebi Bursa'nın alışagelmiş yapı yüksekliğinin çok üstünde.


Belki de hepimizi şaşırtacak kadar fazla.


ÇED süreci aşılıp, proje eksiksiz tamamlandığında ortaya çıkan yapı Bursa'nın her yönünden görülebilecek ve şehrin yeni simgelerinden biri olacak.


Mudanya Yolu üzerindeki Ahmet Yesevi Mahallesi'ne Bursa'nın en fazla kata sahip ve tek blokta en çok rezidans bulunan yapısı inşa edilecek.


Bursalı iş adamı İbrahim Orhan'a ait 28 bin metrekarelik fabrika arsası üzerine 1,5 emsalle inşa edilecek dev rezidans ve AVM için resmi süreç başlatıldı.


Bursa, 615 konutluk yeni küçük bir şehir ve AVM'ye daha kavuşacak.


Yüklenici firma Nilüfer Yönetim Danışmanlığı İnşaat Limited Şirketi ile İbrahim Orhan arasında imzalanan bir protokolle mutabakat sağlanmış.


Projeyi kentimizin öne çıkan inşaat şirketlerinden Taşyakan'ın yapacağını öğrendik.

Firmanın AVM dahil, 48 bin metrekarelik dev projesinde 45 katlı ana blokta 450 olmak üzere diğer bloklarla birlikte toplam 615 konut bulunuyor.


40 bağımsız bölümü olan AVM tamamlandığında 160 kişinin çalışması öngörülüyor.

Proje için 36 aylık yapım süresi planlanmış.


Peki böylesi dev bir proje kaç liraya mal olacak?

48 ay satış süresinin öngörüldüğü proje için 175 milyon liralık bir maliyet hesaplanmış.

Yapının tamamı kullanılır hale geldiğinde Central Balat isimli  projede 2 bin kişinin yaşayacağı belirtiliyor.


Proje 200 konutu geçtiği ve toplu konuta girdiği, bünyesinde de 10 bin metrekarenin üstünde AVM barındırdığı için yasa gereği ÇED sürecini tamamlaması gerekiyor.

Bu amaçla hazırlanan ÇED başvuru dosyası Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunuldu.


Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önceki gün Valiliğe yapılan başvuruyu kabul ederek ÇED sürecini resmen başlattığını duyurdu.


2 vardiya halinde 450 kişinin çalışacağı inşaat tamamlandığında Mudanya Yolu üstünde bambaşka bir görüntü ortaya çıkacak.


Çevre Yolu bağlantıları, Hızlı Tren ana istasyonu, BUDO, İDO bağlantılı İstanbul ulaşımı vb. gibi özellikler düşünüldüğünde projenin şimdiden Bursa'ya değer katacağını söyleyebiliriz.


Ancak bu büyüklükteki bir inşaat projesinin yasal izin süreçlerini aşması gerekiyor.

Haber duyulduğunda kentte nasıl bir yankı bulacak?

Doğrusu şimdiden biz de merak etmiyor değiliz.

Çünkü, 45 katlı dev yapı Bursa'da ilk kez gündeme geliyor.

En çok 23-25 katın olduğu kentimizde bu yüksekliğin başvuruyla  ikiye katlandığı anlaşılıyor.


Central Balat projesi Bursa'da şimdiden epeyce ses getirmeye aday bir proje olarak görünüyor.



Bursa Olay/ İhsan Aydın


Haber Dünya'da şöyle yer aldı


 BURSA Orhan Holding'in eski fabrika alanı konut projesi olacak. Taşyakan İnşaat tarafından projelendirilen ve Central Balat adı verilen 194.8 milyon liralık konut ve AVM projesinin 2019 yılı Aralık ayında teslim edilmesi öngörülüyor. Orhan Holding'in 1972 yılında temellerinin atıldığı Teknik Malzeme'nin Bursa Geçit semtindeki eski fabrika alanı konut projesine dönüşüyor. 

Taşyakan İnşaat'ın grup şirketlerinden olan Nilüfer Yönetim Danışmanlığı İnş. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından planlanan proje arsa mülkiyeti Orhan Holding'in kurucusu İbrahim Orhan adına kayıtlı bulunan 27 bin 925 metrekarelik alan üzerinde yükselecek. Central Balat adı verilen 194.8 milyon liralık projede 615 konut, AVM ve otopark yer alacak. İnşaat aşamasında 450 kişinin iki vardiya olarak istihdam edileceği, proje tamamlandığında 1.845 kişinin ikamet etmesi öngörülüyor. ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak projenin 2019 yüı aralık ayında teslim edilmesi planlanıyor. 

Bursa Valiliği Çevre İl Müdürlüğü, projeyle ilgili yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu yönetmeliğin 17. maddesi doğrultusunda inceleyerek uygun bulduğunu, projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığını bildirdi. 


Dünya



Geri Dön