27 / 04 / 2024

Bursa'ya yeni adliye sarayı yapılacak!

Bursa'ya yeni adliye sarayı yapılacak!

Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman, kente yapılacak yeni adliye sarayının yerinin belirlenmesinde, Baronun da Bursa halkının da görüşlerine hiçbir aşamada başvurulmadığını savundu



Baro üyelerinin katılımıyla Uzun Çarşı girişinde basın toplantısı düzenleyen Kahraman, "Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, hiçbir bilimsel gerçeği olmayan, Bursa gerçeğiyle örtüşmeyen ve kimlerle alındığı belli olmayan kararla Karayolları 14. Bölge Müdürlüğünün Oto Sanayi Sitesi yanındaki araziye 'Adliye Sarayı' tabelası diktiğini" iddia etti. Bursa Barosu'nun, hiçbir dönemde gündelik siyasetle meşgul olmadığını vurgulayan Kahraman, şöyle konuştu:

"Bursa Barosu, kentin adliye sarayı ihtiyacı belirlendiği günden itibaren, konusunda uzman meslektaşlarımız ve meslek odalarının katkılarıyla tüm dünyadaki adliye sarayı konumları, mimari proje ve yer konusundaki kriterleri inceleyerek, önerilerde bulunmuştur. Önerilerimiz çeşitli bahanelerle reddedildiğinde, dünyadaki adliye binası kriterlerini sunup, bunlara uygun yer önermelerini isteyerek, uzlaşmacı bir tavır sergilenmiştir. Ancak adliye sarayı yerinin belirlenmesinde baromuzun da Bursa halkının da görüşlerine hiçbir aşamada başvurulmamıştır."

Meseleyi, avukatların menfaatlerinin zedelendiği, bürolarının değersizleşeceği gibi basit bir noktaya indirgemenin, halkı yanıltma telaşından başka bir şey olmadığını ifade eden Kahraman, adliye saraylarının, demokratik açılımları kültürlerinin bir parçası olarak kabul eden ülkelerde, anlamlarına uygun olarak tüm ihtişamlarıyla kentlerin orta yerinde bulunduğunu söyledi. Dünyanın hiçbir yerinde, adliye saraylarının, kentlerin bazı bölgelerinin geliştirilmesine aracılık etmediğini kaydeden Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Baroya 'haklısınız' deyip, tabelacıları alkışlayanlara, vekil olduğunu unutup, halka meydan okuma cüretinde bulunanlara, kendisini Bursa'nın ağası, bizleri ve tüm Bursalıları 'maraba' sananlara karşıyız. Karşıyız ve çarşıdayız. Halka karşı olanların da nerede olduğunu merak ediyoruz." Devlet Bakanı Faruk Çelik, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğünün Oto Sanayi Sitesi yanındaki arazinin adliye sarayı yapılması amacıyla Adalet Bakanlığına devriyle ilgili söz konusu arazide basın toplantısı düzenlemiş, yer konusundaki eleştirilere tepki göstererek, "İlla karşı olacaklarsa Çarşı'ya gitsinler" demişti.

Çelik'in, "Çarşı, her şeye karşı" sloganıyla anılan Beşiktaş Kulübü'nün taraftar grubu Çarşı'yı anımsatan bu sözleri, toplantıda bulunanlar tarafından gülümsemeyle karşılanmıştı.
AA


Geri Dön