25 / 04 / 2024

Büyükşehir Yasası ile belediyelerin yetkileri artacak!

Büyükşehir Yasası ile belediyelerin yetkileri artacak!

Büyükşehir Yasası Uygulama Sonuçları Çalıştayı’nın kapanış oturumunda konuşan Genel Sekreter İbrahim Pehlivan, “Yeni yasa ile birlikte belediyelerin daha fazla yetkilendirilmesi demokrasimize de ivme kazandırdı, dedi.



Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Büyükşehir Yasası Uygulama Sonuçları Çalıştayı’nın kapanış oturumunda konuşan Genel Sekreter Pehlivan, “Yeni yasa ile birlikte belediyelerin daha fazla yetkilendirilmesi demokrasimize de ivme kazandırdı. Yerelden genele demokrasimizin işlerlik kazanmasında belediyelerin yetkilerinin ve mali yapılarının güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Ne kadar yerelleşirsek demokrasimiz o kadar güçlenecektir” dedi.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası Uygulama Çalıştayı’nda kapanış oturumu gerçekleştirildi. Sapanca Güral Otel’de düzenlenen iki günlük programın kapanış oturumuna AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, AK Parti Denizli Milletvekili Bilal Uçar, Büyükşehir Belediyeleri genel sekreterleri, ilçe belediye başkanları, akademisyenler ve STK temsilcileri de katıldı.


Başbakan Davutoğlu’na Sunulacak

Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, yeni Büyükşehir Yasası ile belediyelerin önemli sorumluluklar üstlendiğinin altını çizdi. Çalıştayın taslak bildirgesinde yer alan maddelerin tek tek müzakere edilmesi ile devam eden oturumun devamında söz alan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan, iki günlük çalıştay ile yerel yönetimlerin güçlendirilmesini amaçladıklarını belirtti. Yeni Türkiye vizyonuna uygun bir şekilde yerel yönetimler ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini de ifade eden Pehlivan, çalıştay sonucunda elde edilen taslak bildirgenin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bilgisine sunulacağını da kaydetti.


Etkin, Şeffaf ve Hesap Verebilir

Genel Sekreter İbrahim Pehlivan açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı; “Yerel Yönetimler Başkanlığı eliyle Sakarya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen iki günlük çalıştayın şehirlerimiz ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Yeni yasanın getirdiklerini tüm ayrıntıları ile değerli siyasilerimiz, bürokratlarımız, akademisyenlerimiz ve STK temsilcilerimiz ile müzakere ettik. Kavramsal ayrıntılardan ziyade elde etmiş olduğumuz taslak bildirgenin karar vericiler için yapıcı bir niteliği olacak. Belediyelerin ölçek sorununu asgari düzeylere indiren Yeni Büyükşehir Yasası yerel yönetimlere daha etkin, şeffaf ve hesap verebilir bir mahiyet kazandırdı."


Yerelden Genele Demokrasi

“Yeni yasa ile birlikte belediyelerin daha fazla yetkilendirilmesi demokrasimize de ivme kazandırdı. Yerelden genele demokrasimizin işlerlik kazanmasında belediyelerin yetkilerinin ve mali yapılarının güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Ne kadar yerelleşirsek demokrasimiz o kadar güçlenecektir. Yasa ile Büyükşehir hizmet sınırlarındaki İl Özel İdareleri’nin kaldırılması neticesinde yetkiler tek elde toplandı. Böylelikle yetki paylaşımı gibi önemli bir konuda karşılaşılan güçlükler ortadan kaldırıldı. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası bir reformdur. İki günlük çalıştayın bundan sonraki süreçte hayata geçirilecek hizmetler için hayırlar getirmesini diliyorum."


Nihai Rapor Hazırlayacağız

Programın son konuşmasını AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül gerçekleştirdi. Düzenlenen çalıştay ile birçok önemli konuda istişarelerde bulunduklarının altını çizen Gül, “Çalıştay neticesinde elde edilen sonuçları Sayın Başbakanımıza ileteceğiz. AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı olarak oluşturulan taslak bildirgeyi en kısa zaman içerisinde nihai rapor haline getireceğiz. Ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen değerli belediye başkanlarımıza, bürokratlarımıza, akademisyenlerimize ve STK temsilcilerine çok teşekkür ediyorum. Çalıştaya ev sahipliği yapan Sakarya Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön