27 / 04 / 2024

Cahit Turhan: Yeni büyük projelere başlayacağız!

Cahit Turhan: Yeni büyük projelere başlayacağız!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Önümüzdeki günlerde yeni büyük projelere başlayacağımızı şimdiden duyurmak istiyorum" dedi...



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 1915 Çanakkale Köprüsü tam model rüzgar tüneli testinin ardından basın toplantısı düzenledi.  Bakan Turhan, Çin'deki Southwest Jiaotong Üniversitesi'nde Rüzgar Mühendisliği Araştırma Merkezi'nde Çanakkale Köprüsü ve bağlantı yolları kapsamında yapılan dünyanın en büyük açıklıklı asma köprüsünün rüzgar tüneli testinin yapıldığını anımsattı.

Türkiye genelinde toplam 385 milyar lira tutarında 3 bin 443 projede çalışmaların devam ettiğini ifade eden Bakan Turhan,  söz konusu projelerin önemli bir kısmını yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yürüttüklerini belirtti. Turhan, yaklaşık 150 milyar lira tutarındaki ulaştırma projesini YİD modeliyle yaptıklarını söyledi.

Turhan, bu projelerin finansmanı için yurt dışından 15 milyar avro kredi temin edildiğini ifade etti.

Test başarıyla sonuçlandı

Anadolu Ajansı muhabirlerinden Arife Yıldız Ünal'ın haberine göre, Turhan, köprünün kule ve tabliye rüzgar testlerinin Kanada ve Danimarka'da yapıldığını ve başarıyla sonuçlandığını söyledi.

Turhan sözlerine şu şekilde devam etti; "Bugün katıldığımız (Çin'de) rüzgar tünel testinde köprümüz yaklaşık saniyede 82 metre, yani saatte 300 kilometre rüzgar hızına tabi tutuldu ve başarıyla bu testten geçti. Biz bu testin sadece bir bölümüne iştirak ettik. Bu testler bundan önce de değişik yük sistemlerine tabi tutuluyor. Bu testler bir müddet daha devam edecek. Bunun sonucunda köprünün projesinde herhangi bir sorun olmadığı kanaatine varıldığında, bu yapıların projelerine son şekli verilerek imalatı yapılacak. Köprünün kuleleri, tabliyesi, askı halatları, ana kablosu yerine montaj edilecek."

Yeni proje müjdesi

Turhan, büyük projeleri ülke insanına kazandırmada desteğini esirgemeyen, yol gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederek "Önümüzdeki günlerde yeni büyük projelere başlayacağımızı şimdiden duyurmak istiyorum." dedi.

Turhan, yurt genelinde büyük projelerin hız kesmeden devam ettiğini ve yatırımlarla ilgili hiçbir kesintinin olmadığınının altını özellikle çizdi. 


Geri Dön