25 / 04 / 2024

Çalık Enerji, Gürcistan'a doğalgaz çevrim santrali kuruyor!

Çalık Enerji, Gürcistan'a doğalgaz çevrim santrali kuruyor!

Çalık Enerji'nin yapacağı Gürcistan'ın ilk kombine doğalgaz çevrim santralinin temeli Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili tarafından törenle atıldı. 230 megawatt gücündeki enerji santralinin 2015 yılı sonbaharında hizmete açılması planlanıyor...




Çalık Enerji'nin yapacağı Gürcistan'ın ilk kombine doğalgaz çevrim santralinin temeli Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili tarafından törenle atıldı.


Çalık Enerji açıklamasına göre, Çalık Enerji tarafından inşa edilecek Gardabani Kombine Çevrim Santrali'nin temel atma töreni Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Gürcistan Yatırım Fonu Başkanı İrakli Kovzanadze, Türkiye'nin Gürcistan Büyükelçiliğinde görevli müsteşarı Aydın Açıkel, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç ve çok sayıda Gürcü yetkilinin katılımıyla yapıldı. 


Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kahka Kaladze, Gürcistan Yatırım Fonu Başkanı İrakli Kovzanadze, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık tarafından imzalanan metin bir kapsüle konularak proje temeline atıldı. Başkent Tiflis'e 45 kilometre uzaklıkta Gardabali Bölgesi'nde kurulacak santralin her biri 78.6 Megawatt gücünde iki gaz türbini ve bir adet 72.8 Megawatt gücündeki buhar türbini ile güç üretmesi planlanıyor. 


Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, Gürcistan'ın enerjide dışa bağımlılığını bitirecek ve komşu ülkelere ihracatı başlatacak önemli bir yatırımı daha başlattıklarını belirtti.


Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiklerini ifade eden Garibaşvili, Gürcistan’ın stratejik iş birliği yaptığı ülkeler arasında Türkiye'nin en önde geldiğini söyledi. Garibaşvili, Türkiye üzerinden ekonomik açılımlarını gerçekleştirmek istediklerini belirterek, en kısa zamanda da Türkiye’ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret edeceğini dile getirdi.


Sadece enerji alanında değil birçok sektörde iş birliğine açık olduklarını ifade eden Garibaşvili, Türkiye'nin Gürcistan'da üstleneceği her türlü projede her türlü desteği vermeye hazır olduklarını aktardı.


Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı  Çalık ise, 230 megawatt gücündeki enerji santralini 2015 yılı sonbaharında hizmete açmayı planladıklarını ifade ederek, bu projenin Gürcistan'daki ilk projeleri olduğunu vurguladı. 


Gürcistan'da kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini dile getiren Çalık, bu nedenle Gürcistan Yatırım Fonu ile yüzde 50-50 ortaklık kurduklarını ve birlikte başka projelere ve yatırımlara baktıklarını kaydetti. Çalık, Gürcistan’da kalıcı olmak ve yatırım yapmak istediklerini belirterek, Gürcistan’da Başbakan Garibaşvili ve kabinesinden oldukça etkilendiklerini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin strateji odaklı gelişebileceğini vurguladı.


Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kaladze ise  asıl hedeflerinin Gürcistan’ı enerjide dışa bağımlılıktan kurtarmak olduğunu ve sonrasında komşu ülkelere elektrik ihraç etmek istediklerini bildirdi. 


Gürcistan Yatırım Fonu Başkanı İrakli Kovzanadze de, toplam 600 kişinin istihdam edileceği son teknoloji ürünü santralin devreye girmesi ile Gürcistan'ın yıllık enerji üretimin 1.7 milyar kilowattsaate yükselmesini hedeflediklerini kaydetti.


AA


Geri Dön