20 / 04 / 2024

Çalık Holding Gürcistan'da doğalgaz santrali kuruyor!

Çalık Holding Gürcistan'da doğalgaz santrali kuruyor!

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık Gürcistan'da doğalgaz santrali kurmak için Gürcistan Başbakanı Bidzina ivanişvili ile el sıkıştı...




Gürcistan Başbakanı Bidzina ivanişvili ve Çalık ( Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Çalık Enerj'nin ülkedeki doğalgaz projesine yatırımcı olarak da katılması kararını aldı. Aralık 2012'te Çalık Enerj'nin Gürcistan'da doğalgaz santrali kurması için el sıkışan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Gürcistan Başbakanı Bidzina ivanişvili, 1 Haziran günü Tiflis'te gerçekleşen ikinci görüşmenin ardından ekonomik ve dostane ilişkilerin hızla geliştiğinin altını çizen mesajlar verdiler. Çalık Enerji, Gürcistan'ın projede yatırımcı olması yönündeki teklifine de olumlu cevap verdi.


Görüşmeden sonra açıklama yapan Ahmet Çalık, "Bu bir başlangıç, inşallah bunu ileriye götüreceğiz. Türkiye ve diğer ülkelerdeki iş ortaklarımızı da buraya getirmeye çalışacağız. Gürcistan'ın potansiyelinin farkındayız ve Sayın Başbakan'a büyük güven duyuyoruz" dedi, ivanişvili ise, Ahmet Çalık ile kısa süre önce tanışmamıza rağmen çok kolay ve hızlı bir şekilde ortaklığımızı kurduk ve sürdürüyoruz. Birbirimize çok saygı duyuyoruz ve dostluğumuza önem veriyoruz. Bu bir başlangıç. İlişkilerimizin geldiği nokta henüz en üst seviye değil dedi. İvanişvili, Gürcistan'da iş yapan Türk iş adamlarına seslenerek, kimse Türk işadamlarının buradaki rahatına müdehale edemeyecek mesajını verdi.


Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç ise, eski bir işadamı olan İvanişli ve Çalık Enerji'nin iş prensibindeki kimyanın uyuştuğuna dikkat çekerek, geçen yıl imzalanan 230 milyon dolar değerindeki 230 megavatlık doğalgaz kombine çevrim santrali anlaşmasının çalışmaları altı ay önce başladı. Santralin bir buçuk yılda tamamlanması bekleniyor. Bize, proje sahibi olmamızın yanı sıra, projenin yatırımcısı olmamız da teklif edildi. Tiflis'e 35 kilometre uzaklıktaki Gardabani'de kurulacak santrali 25 yıl boyunca işleteceğiz. Burada üretilen enerji, ülkenin altı ila sekiz aylık ihtiyacını karşılayacak. Dört ila altı aylık ihtiyaç fazlasıysa, açılışı resmen önümüzdeki günlerde yapılacak Türkiye-Gürcistan arasındaki bin megavatlık enerji hattı üzerinden Türkiye'ye pazarlanacak" dedi.


Para


Geri Dön