24 / 04 / 2024

Çalışanlar dikkat! O yasak bitiyor!

Çalışanlar dikkat! O yasak bitiyor!

Koronavirüsle mücadele kapsamında fesih yasağı bulunuyor. Bu süreçte bazı istisnai durumlar dışında işten çıkarma yapılamıyor...



İşten çıkarma yasağı 17 Mayıs'a kadar devam edecek ancak işten çıkarmanın da bazı istisnaları bulunuyor. Hangi kanuna tabi olursa olsun bütün iş sözleşmelerinin işveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında feshi yasaklanmış oldu.

A Haber'de yer alan habere göre; çalışanı işten çıkarmak için İş Kanunu 25. Madde'de tarif edilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymama hallerini kullanabiliyor. Bu şekilde bildirilen ve işten çıkarılan işçi hem fesih yasağına takılmamış oluyor hem de tazminat ve işsizlik maaşı almaya hak kazanamaz.

Çalışanlar dikkat! O yasak bitiyor!

HİLE YAPAN CEZA ALIR

İşverenlerin bu noktada dikkat etmesi gereken kriterler bulunuyor. Yalnızca fesih yasağını delmek için işçi ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamaktan çıkartırılırsa işçinin arabulucuya gitmesi ile yapılacak denetimde bunu ispatlamak zorunda kalacaklardır. Eğer ispatlayamazlarsa hem işlemler iptal edilecek hem de idari para cezaları gündeme gelecektir.

Bunun dışında da işten çıkarma yasağına takılmadan ayrılma sebepleri bulunuyor. Bunlardan birisi de 7252 sayılı yasa ile getirildi ve bu yasa işyeri ile ilgili. İş yerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi de fesih yasağının kapsamı dışında bulunuyor. Bir işyeri kapanmışsa ya da anlaşılan iş sona ermişse yani belirli süreli işin anlaşılan zamanı dolmuşsa burada fesih yapılabiliyor.

Burada bir şirketin herhangi bir işletmesinin kapanması da orada çalışanlar açısından fesih yasağının kapsamının dışında sayılıyor. Ancak eğer bu şubedeki çalışanlar için başka şubelerde pozisyon varsa oralarda değerlendirme zorunluluğu da var. Bu durumda fesih geçersiz sayılabiliyor.

Çalışanlar dikkat! O yasak bitiyor!

İSTİFA HAKKI BULUNUYOR

İşverenlere, işçiyi tek taraflı izne gönderme hakkı da tanındı. Bu durumda işçi daha önce olduğu gibi haklı fesih hakkını kullanamıyor, işçiye ücretsiz izinde olduğu dönem için yeni değişiklikle 1.500 TL nakdi ücret desteği veriliyor. Ancak işçinin istifa hakkı da saklı tutuluyor. Dolayısıyla istifa eden bir işçi fesih yasağı kapsamında olmuyor. 

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı?

İşçi çıkarma yasağı ne zaman bitecek?


.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön