25 / 04 / 2024

Çanakkale Köprüsü Marmara'nın transit trafik yükünü sırtlayacak!

Çanakkale Köprüsü Marmara'nın transit trafik yükünü sırtlayacak!

Çanakkale Boğazı'nın Avrupa ve Asya yakalarını birleştirecek olan "1915 Çanakkale Köprüsü", Marmara Bölgesi'nin transit trafik yükünü de sırtlayacak.



Hizmete açıldığında "dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü" unvanını alacak, renkleri, figürleri ve diğer özellikleriyle özgün mimariye sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşası hızla devam ediyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, köprü kule temellerini oluşturan Avrupa ve Asya kesonları, kuru havuzdaki çalışmalardan sonra ıslak havuza çekilerek yapılan imalatlar ve çelik şaft montajlarından sonra tamamlandı. Avrupa kesonunun batırma işlemi 8-10 Mayıs 2019 tarihinde, Asya kesonunun batırma işlemi ise 24-26 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirildi.

1915 Çanakkale Köprüsü'nde 318 metre yüksekliğiyle 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni, kırmızı ve beyaz renkleriyle de Türk bayrağını simgeleyen kulelerin montajı ise yaklaşık olarak 10 ayda bitirildi. Kulelerin tamamlanmasından sonra her iki yakadaki inşa ve mühendislik çalışmalarına devam ediliyor.

Geçen ay itibarıyla köprünün ana halatlarına kılavuzluk edecek "kedi yolu"nun geçici kılavuz halatlarının çalışmaları sona erdi. Her iki yakayı birbirine ilk defa bağlayan halatlar üzerinden devam eden çalışmalarda, köprü inşaatı için en önemli noktalardan da birine gelindi.

Çanakkale Köprüsü Marmara nın transit trafik yükünü sırtlayacak!

Köprü ve otoyol, bölge trafiğini rahatlatacak


"Simgelerin köprüsü" niteliğiyle dünyanın en önemli köprülerinden biri olacak 1915 Çanakkale Köprüsü, köprü ve otoyol projesi ile özellikle Marmara Bölgesi'nin ve İstanbul'un, Avrupa ve Anadolu arasında üstlendiği ağır transit trafik yükünü hafifletip bölge trafiğini rahatlatmış olacak.

Batı Anadolu boyunca halen İstanbul merkezli batı-doğu aksı üzerinde yoğunlașan trafik yükü, Marmara Denizi'nin batı kıyısından güneye doğru dengelenmiş olacak.

Kış döneminde hava koşulları sebebiyle aksayan yerel deniz ulaşımının yol açtığı trafik yoğunluğu da köprü sayesinde düşecek.

Uzunluğu 101 kilometreye ulaşan "Malkara-Çanakkale Otoyolu" çalışmaları, köprü ve otoyol projesinin en önemli bölümünü meydana getiriyor. Otoyolun tamamlanmasıyla bölgenin de Marmara otoyol entegrasyonu da sağlanacak.

Çalışmalarda kullanılan teknolojiler arasında itme-sürme yöntemi ön plana çıkıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi'nde üç viyadüğün inşaatı bu yöntemle gerçekleştiriliyor. Tabliyeler, Çanakkale-Bursa kara yolunu geçip Asya yakasındaki köprü ayağına da yaklaştı.

Çanakkale Köprüsü Marmara nın transit trafik yükünü sırtlayacak!

Farklı ülkelerden farklı kültürler bir araya geldi


Köprü çalışmaları kapsamında çok sayıda farklı ülkeden farklı kültürlere sahip yüzlerce mühendis ve yönetici projede görev alıyor.

Proje, dünya çapında ilgi uyandıran mühendislik, tasarım ve finansman çözümleri kadar özgün iş birliği modeliyle göz dolduruyor. Farklı kurumsal kültürlere sahip, uluslararası dört köklü şirketin en yetkin uzmanlarını da bir araya getirme, uyumlu bir takım ruhu oluşturma sürecini Daelim, Limak, SK E&C ve Yapı Merkezi oluşturuyor.

1915 Çanakkale Köprüsü projesinin ana tedarikçilerinden biri olan Shanghai Pujiang Cable Co. ise köprünün inşasında kullanılan ana kabloları üretiyor.

18 Mart 2022'de hizmete girecek


Tasarımı inceliklerle örülen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılıyla anlamlandırılarak 2023 metre şeklinde planlandı.

Çanakkale Köprüsü'nün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada 333'er metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmı da Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek biçimde yapılacak.

Orta açıklığı 2023 metre, 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle, Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsünün toplam uzunluğu 4 bin 608 metre olacak.

"2x3" şeritle hizmet verecek Çanakkale Köğrüsü'nün tabliyesi 45,06 metre genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte olacak. Tabliyenin her iki tarafında inşa edilecek yürüme yolları, bakım onarım için kullanılacak.

Köprü için 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu yapılacak.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022 tarihinde açılması planlanan köprü, uluslararası bir koridorun da tamamlayıcısı olacak. Köprü, Avrupa'dan gelip Türkiye'nin dört bir yanına gidecek olan sürücü ve yolcular tarafından yoğun olarak kullanılacak.

Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü, ülke nüfusunun önemli bölümünün yaşadığı Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleri ile entegrasyonunu sağlamış olacak. Köprü, söz konusu bölgelerde ekonomik gelişime, sanayinin ihtiyaç duyduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına da imkan sağlayacak.

 

1915 Çanakkale Köprüsü'nde Seyit Onbaşı'nın mermisi tasvir edilecek!


Geri Dön