26 / 04 / 2024

Çanakkale'de 11 adet termik santral inşasına bir yenisi daha eklendi!

Çanakkale'de 11 adet termik santral inşasına bir yenisi daha eklendi!

Babadere Elektrik Santralinin kurulu gücü 1600 mw olacağı ve santralde ithal kömür yakılacağı, kömürün de Rusya, Güney Amerika veya Güney Afrika vs. ülkelerinden temin edileceği başvuru dosyasında bulunuyor...



Çanakkale'de var olan ve yapımı devam eden 11 adet termik santral inşasına yeni bir santral daha eklendi. Ayvacık ilçesi Babadere köyü sahiline termik santral, liman ve ithal gelecek olan kömür ve kömür külü depolama alanları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Nurol Holdinge bağlı Nurol Enerji başvuru yaptı. Babadere Elektrik Santralinin kurulu gücü 1600 mw olacağı ve santralde ithal kömür yakılacağı, kömürün de Rusya, Güney Amerika veya Güney Afrika vs. (vs. şirketin vurgusu) ülkelerinden temin edileceği başvuru dosyasında yer alıyor. 


TERMİK SANTRALLER ve SU! 


Termik santrallerin öne çıkan en önemli özelliği suya ihtiyaç duymalarıdır. Kömür, doğal gaz ya da güneş enerjisi fark etmez hepsi adı üstünde termik santrallerdir ve ısı enerjisiyle buhar üretip tribünleri çevirerek elektrik enerjisini üretirler. Kömür, doğal gaz, güneş ve Nükleer santraller suya aşırı gereksinim duyduklarından ya deniz kıyısında, ya bir gölün kıyısında, ya büyük bir akarsunun kıyısında ya da barajların yakınında veya yer altı sularının bol olduğu alanlarda kurulurlar. Deniz kıyısında kurulan santrallerin en büyük problemi deniz suyunun aşırı korozyana neden olmasıdır. Bu nedenle soğutma suyunu deniz suyunu alıp bazı kimyasal yöntemleri uygulayarak yararlanırlarken, çevrim sisteminde ki suyu tatlı sudan temin etmek isterler. 

Babadere'ye kurulmak istenen santralin başvuru dosyasında yer alan soğutma suyu yaklaşımı da şöyle; "Soğutma Sistemi için kullanılacak suyun denizden tedarik edilmesi planlanmaktadır. Soğutma sistemi suyun tedarik edilmesi ve kullanılması için pompalama sistemleri ve su alma/verme yapıları bulunacaktır. Denizden alınacak olan su arıtmadan (kimyasal) geçirildikten sonra tesisin diğer ihtiyaçlarını da karşılamak amacıyla kullanılacaktır. Kullanılan su tesis edilecek olan su deşarj hattı ile denize deşarj edilecektir. Sistemin tasarımına ait ayrıntılar ÇED raporu sürecinde verilecektir. 



Evrensel 



Geri Dön