26 / 04 / 2024

Çanakkale'de deniz suyu, kıyıdan 10 metre çekildi!

Çanakkale'de deniz suyu, kıyıdan 10 metre çekildi!

Sahilde yaklaşık bir haftadır kademeli gerçekleşen olayda, deniz suyu, kıyıdan 10 metre çekildi ve bölgede kum adacıkları ortaya çıktı. Bazı vatandaşlar, bu kum yığınlarının üzerinde hatıra fotoğrafı çektirdi...




Çanakkale merkeze bağlı Çınarlı köyünün Dardanos mevkisinde, med cezirden (gel-git) kaynaklandığı bildirilen çekilme nedeniyle deniz suyu, kıyıdan 10 metre uzaklaştı.


Sahilde yaklaşık bir haftadır kademeli gerçekleşen olayda, deniz suyu, kıyıdan 10 metre çekildi ve bölgede kum adacıkları ortaya çıktı. Bazı vatandaşlar, bu kum yığınlarının üzerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede çok az bir med cezir yaşandığını söyledi.


Bu olayla tek yönlü rüzgarların, kıyı akıntılarıyla sahile kum taşıdığını belirten Perinçek, şöyle konuştu:


"Burada aslında çok büyük miktarda deniz çekilmiş gibi gözüküyor. Aslında çekilme çok fazla değil. Belli bir süre bu olay tekrar ediyor. Günün belli saatinde deniz çekiliyor, tek yönlü rüzgarlar alana kum taşıyor. Deniz bununla birlikte çok fazla çekilmiş gibi duruyor. Kum üzerinde yaptığımız teknik sedimentel yapı incelemesinde bunu açıkça gördük. Suyun üzerinde gelip gittiğini gösteren kanallar mevcut."


Perinçek, med cezirin, yılın belli dönemlerinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.



AA


Geri Dön