11 / 05 / 2024

çanakkale'deki Aynalı çarşı, AVM'lere karşı önlem alıyor!

çanakkale'deki Aynalı çarşı, AVM'lere karşı önlem alıyor!

çTSO, Aynalı çarşı'nın da içinde bulunduğu bin 600 metrekarelik bir alana sahip olan çanakkale'nin en önemli alışveriş caddesi olan çarşı Caddesi'nin üzerini farklı bir sistemle kapatıp, kış şartlarına da uyumlu hale getirecek



Türkiye 'de Alışveriş merkezleri ile küçük esnafın rekabet tartışmaları geçmiş yıllardaki gibi gündemde olmamasına rağmen halen sürüyor. Market yasası olarak bilinen yasanın çıkarılması beklenirken, son olarak bahsettiğimiz gibi TOBB da bu konuda taşın altına elini sokmak istediğini söylemişti. Geçen hafta çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nın (çTSO) davetiyle çanakkale'ye bir ziyarette bulunduk. Oda'nın marina, konferans ve sergi salonu, iş merkezi gibi birçok projesi var.
Ancak bu projelerden bizim dikkatimizi en çok çekenlerden biri de çanakkale'ye giden her kişinin uğramadan gelmediği 'Aynalı çarşı' oldu. çTSO, Aynalı çarşı'nın da içinde bulunduğu bin 600 metrekarelik bir alana sahip olan çanakkale'nin en önemli alışveriş caddesi olan çarşı Caddesi'nin üzerini farklı bir sistemle kapatıp, kış şartlarına da uyumlu hale getirecek.
Projenin başındaki isim çTSO üyesi Timur Ay. Bu caddede kendisi de bir mağaza sahibi olan Ay, kış dönemlerinde de faal olacak caddedeki mağazaların, AVM'lere karşı daha rekabetçi olacağım anlatıyor. Bunun için FabricArt isimli, membran gerdirme alanında uzman bir şirketle çalışan çTSO, Anıtlar Kurulu'ndan izin çıkar çıkmaz projeyi gerçekleştirecek. Projenin 200-300 bin TL arasında olacağı belirtiliyor. Finansman için ise bölgedeki Yatırım Kalkınma Ajansı'nın kapısı çalınacak. Peki bu nasıl bir proje olacak Bu, Türkiye'de bir ilk. Güney ABD menşeli bir çiçek var. Plumeria isimli. Bu çiçeğin şeklindeki, şemsiyeye benzeyen direkler caddeye belli aralıklarla dizilecek. Cadde, üzeri geniş olan bu platformlarla yağmurdan, kardan, soğuktan korunacak. Bu platformun tepesinden toprağa inen bölümüyle yağmur suları toprağa verilecek. Timur Ay, 'Bu, dünyada da uygulaması olmayan bir sistem. Bununla birlikte AVM'lere karşı esnafımızı korumak istiyoruz' diyor. çanakkale'de ulusal zincirlerden şu anda bir tek Tesco Kipa var. Ancak Forum'un da yakın zamanda bu ile bir AVM yapması bekleniyor.
Ekonomist


Geri Dön