26 / 04 / 2024

Çankaya Köşkü 864 değil 1071 metrede

Çankaya Köşkü 864 değil 1071 metrede

Çankaya Köşkü'nün deniz seviyesinden yüksekliğinin bugüne kadar yaygın kullanımın aksine 864 değil 1071 olduğu ortaya çıktı



Ankara'nın Çankaya ilçesi, Cumhurbaşkanlığı yerleşkesini içinde bulunduruyor. 438 dönüm üzerine kurulu yerleşke, bu nedenle 'Çankaya Köşkü' olarak adlandırılıyor. Ancak siyasi literatürdeki bir diğer adı '864 rakımlı tepe'. Cumhurbaşkanlığı ile ilgili pek çok haberde, yazıda bir kavram olarak '864 rakımlı tepe' ifadesi kullanılıyor. Öyle ki, dönemin DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel, ileride halefi olacağı Turgut Özal'a uzun süre 'cumhurbaşkanı' diye hitap etmemek için "864 rakımlı tepenin sakini" dedi. Bu ifadeler, söz konusu kavramı daha da yerleştirdi. Cumhurbaşkanlığı'nın deniz seviyesinden yüksekliğinin 864 olmadığı zaman zaman yazıldı ama '864 rakımlı tepe' ifadesi hep kullanıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hafta başında katıldığı bir canlı yayında Çankaya'nın gerçek rakımını açıkladı: 1071 metre.

Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinde, yakın zamanda yapılan ölçümünün neticesi artık resmi olarak yer alıyor. Siyasi bir kavramın da sonunu getirebilecek bilgi, "Rakımın, ilginç bir tesadüf eseri Malazgirt Zaferi'nin kazanıldığı tarihe denk düştüğü ortaya çıkmıştır." ifadesi ile veriliyor. Ankara'nın hâkim tepelerinden biri üzerinde bulunan Çankaya yerleşkesi üzerinde, Müze Köşk, Çankaya Köşkü (Pembe Köşk), Camlı Köşk gibi binalar ile sosyal tesisler, garaj, sera, halı saha ve tenis kortu ile lojmanlar bulunuyor.
Süleyman Kurt/Zaman


Geri Dön