28 / 03 / 2024

Çankaya Yaşar Kemal Parkı açıldı!

Çankaya Yaşar Kemal Parkı açıldı!

Çankaya Belediyesi’nce Yaşamkent’te halkın katılımı ve talepleri doğrultusunda planlanan ve adının Yaşar Kemal olması istenen parkın açılışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve sanatçı Zülfü Livaneli'nin katılımıyla gerçekleştirildi.




Çankaya Belediyesi'nce Yaşamkent’te 16 dönümlük alana yaptırılan Yaşar Kemal Anıtpark’ı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve sanatçı Zülfü Livaneli’nin katılımıyla açıldı.


Çankaya Belediyesi’nce Yaşamkent’te halkın katılımı ve talepleri doğrultusunda planlanan ve adının Yaşar Kemal olması istenen parkın açılışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sanatçı Zülfü Livaneli ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.


Açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, açılışa katılanları “Sizleri Yaşar Kemal’in bahçesinde ağırlıyoruz. Toprağın, suyun, ağacın, taşın, dağın, ovanın yazarının; barışın, kardeşliğin, özgürlüğün yazarının parkına hoşgeldiniz. Yaşar Kemal bir çınardı, tüm dostları ona böyle seslenirdi. Yalnızca dış görünüşünden dolayı değil, aydın, sanatçı, insan kimliğinden dolayı bir çınardı. O bir destancıydı, halk ozanıydı, Anadolu’ydu” diyerek selamladı. Taşdelen, insanlığa hizmet edenlerin meşalesini elden ele taşımak zorunda olduklarını ifade ederek, Yaşar Kemal’in kalemine de sahip çıkacaklarını söyledi. Parkın katılımcı belediyeciliğin güzel bir örneğiyle projelendirildiğini aktaran Taşdelen, 16 bin 441 m²’lik parkta yer alan biyolojik gölet, yağmur suyu biriktirme sistemleri ve heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan anıt hakkında da bilgi verdi. Emin adımlarla yürüdükleri yolda yılgınlığa düşmeden akılla, tutkuyla, aşkla çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Taşdelen, Çankaya halkına verilen sözleri tutmaktan kendilerini kimsenin alıkoyamayacağını sözlerine ekledi.


Katılımcıları Yaşar Kemal Dostları diye selamlayan Zülfü Livaneli ise konuşmasında Yaşar Kemal ile olan anılarından örnekler verdi. İnsanoğlunun sanat ırmağının yüzyıllardır aktığını belirten Livaneli, Yunus Emrelerin, Pir Sultanların, Osmanlı’nın son dönemlerinde Namık Kemallerin, Nazım Hikmetlerin, Yaşar Kemallerin su taşıdığı bu ulu ırmağın daima aktığını dile getirdi.


YAŞAR KEMAL’İN AÇTIĞI YOLDAN YÜRÜMEK ZORUNDAYIZ


Yaşar Kemal’in eserleriyle öğrencilik yıllarında tanıştığını belirten Kılıçdaroğlu, İnce Memed’in kendisinin dünyasını değiştirdiğini aktardı. Yaşar Kemal’le bizzat tanıştığını ve sohbetlerine de tanıklık ettiğini de belirten Kılıçdaroğlu, “Biz onun açtığı yollardan yürümek zorundayız. Çünkü o, yolu aydınlığa açıyordu. Yaşar Kemal artık sadece Türkiye kültürünün değil, dünya kültürünün bir parçasıdır” dedi.


Yaşar Kemal'in her zaman doğruları savunduğunu ve bu yüzden acımasızca eleştirildiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Yaşar Kemal'in bir özelliği daha var. Katıksız bir devrimci ve ilkeli bir yazardı. İlkelerinden hiçbir zaman ödün vermedi. Bu ülkenin insanı için çalıştı. Daha güzel bir Türkiye, daha güzel bir dünya için mücadele etti. Hep doğrulardan yana oldu, hep doğruları savundu. Zaman zaman doğruları savunduğu için acımasızca eleştirildi. Ama o, bütün eleştirileri göğüsleyip kararlılıkla yoluna devam etti" şeklinde konuştu.


BELEDİYE BAŞKANLARIMIZIN ELİNE KİMSE SU DÖKEMEZ


Kılıçdaroğlu, "Çankaya Belediye Başkanımız, Yenimahalle Belediye Başkanımız açık ve net söylüyorum. Ankara'daki en iyi belediye başkanları. Hiçbir belediye başkanı bu iki belediye başkanımızın eline su dökemez. Eğer burası diğer partinin belediye başkanlarının elinde olsaydı bu 16 dönümlük yere gökdelen dikerlerdi. Bunu hazmedemeyenler var. Belediye başkanımıza yönelik olarak son derece çirkin iftiralar var. Anlamak mümkün değil. Bunlar da sözde CHP'li. Size sözüm söz, onların tamamını temizleyeceğim. Biz neyle uğraşıyoruz, onlar neyle uğraşıyorlar. Bizim derdimiz Türkiye, onların derdi nasıl ihale alabilirim. Nasıl 'Ben CHP'liyim'. Yok kardeşim öyle bir şey. Ona asla izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan Yaşar Kemal Anıtını vatandaşlarla birlikte açan Kılıçdaroğlu, parkı gezip vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. 



Çankaya Belediyesi


Geri Dön