26 / 04 / 2024

Çankırı, konumuyla yatırımcıların iştahını kabartıyor!

Çankırı, konumuyla yatırımcıların iştahını kabartıyor!

Çankırı’nın, Ankara ve İstanbul gibi metropollere yakın olması ve teşvikte 5’inci bölge desteklerinden faydalanması, yatırımcıları Çankırı’ya çekiyor. İldeki organize sanayi bölgeleri özellikle konumlarıyla yatırımcıların iştahını kabartıyor...



SON yıllarda gerek özel sektör gerekse kamu tarafından yapılan yatırımlar Çankırı’nın sosyo-ekonomik değerini artırdı. Karayolları tarafından Ankara-Çankırı duble yol çalışmalarının tamamlanması ve Ilgaz Tüneli’nin hizmete girmesi Çankırı’yı Türkiye’nin kuzey-güney aksı kapsamında bir köprü konumuna getirdi. Ilgaz Tüneli’yle birlikte, İç Anadolu Bölgesi’nin Kastamonu’ya ve İnebolu Limanı’na ulaşımının kolaylaşması, Çankırı’nın lokasyon olarak daha da önem kazanacağını gösteriyor. Aynı zamanda Çankırı’nın, İstanbul-Samsun yolu üzerinde bulunması hem Batı-Doğu aksında hem de Kuzey-Güney aksında merkezde konumlanmasını sağlıyor.

Para'da yer alan habere göre; Yatırım Teşvik Siteminde 5’inci Bölge olarak değerlendirilen Çankırı’nın, bölgedeki diğer illere kıyasla  Ankara  ve İstanbul gibi metropollere yakın konumda olması ve faal olarak hizmet veren 4 adet organize sanayi bölgesinin (OSB) bulunması, yatırımcılar için büyük avantajlar sunuyor. Şöyle ki 2012-2016 yılları arasında toplam 2.2 milyar TL tutarında teşvik belgesi çıkarıldı. Bu yatırımlar tamamlandığında 4 bin 631 kişilik ilave istihdam öngörülüyor. İlde aktif olarak faaliyet gösteren OSB’lerin büyükşehirlere yakın olması her bir OSB’yi kendi içinde önemli hale getirmiş durumda.

İKİ BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Çankırı’ya kurulan en yeni OSB’lerden olan ve Ankara yolu üzerinde, Ankara’ya yaklaşık 70 km mesafede bulunan 593 hektar fiziki büyüklüğe sahip Yakınkent OSB, sanayi yatırımcıları açısından önemli bir konumda yer alıyor. Yakınkent OSB’de faaliyete geçen ve 2 bin kişilik istihdam planlanan Japon taşıt lastiği imalatı fabrikası, OSB’nin yatırım ortamının önemini vurgulamak açısından kısa zamanda yapılmış önemli yatırımların başında geliyor.

2019 yılında temelinin atılması planlanan Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından Çankırı’nın ilk teknoparkı yine bu OSB alanı içinde kurulacak.

ÇERKEŞ, TEŞVİKTE 6'NCI BÖLGEDE

Çerkeş OSB’de doğalgaz hattı 2016 yılında tamamlanarak devreye alındı. Enerji çeşitliliği açısından önemli olan yatırım, aynı zamanda OSB’ye temiz enerji sağlamış oldu. Çankırı’nın İstanbul istikametindeki en son ilçesi olan Çerkeş, D-100 (E-80) karayolu üzerinde bulunuyor. Çerkeş OSB’ye yapılan yatırımlar 6’ncı Bölge desteklerinden yararlanabiliyor. Bu da ilçenin cazibesini daha da artırıyor. OSB içinde faaliyette olan işletmelerin yanı sıra 2019 yılı ilk yarısında ve sonrasında inşaatı tamamlanarak üretime geçecek sanayi kuruluşları da bir hayli fazla.

ULAŞIM SORUNU OLMAYAN OSB'LER

Çankırı merkeze ve İstanbul-Samsun karayoluna yakın konumda bulunan Korgun OSB ise Çankırı’nın kurulu en eski OSB’si olarak önem arz ediyor. Çankırı Karatekin Üniversitesi ve şehir merkezine yakın olması, nitelikli personelin tedariki açısından da OSB’yi önemli hale getiriyor.

Şabanözü OSB ise Ankara Çubuk’a ve Çankırı merkeze olan yakınlığıyla dikkat çekiyor. Ankara’ya ve Çubuk’ta kurulan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Esenboğa Havalimanı’na yakınlığı ile dikkat çeken bu OSB bünyesinde elektrikli ev aletleri ve konfeksiyon alanında büyük ölçekli yatırımlar bulunuyor.

Orta ilçesinde de 2016 yılı itibariyle organize sanayi bölgesi kurulumu gerçekleştirilmiş olup, altyapı çalışmaları halen devam ediyor.


Geri Dön