23 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcıların Türkiyeye güveni geri geldi

Yabancı yatırımcıların Türkiyeye güveni geri geldi

DeloItte’un araştırmasına göre, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güveni yeniden arttı. Katılımcıların yüzde 59’unun yılın ikinci yarısına ilişkin beklentileri olumlu olurken, yüzde 82’si de ikinci 6 a



DeloItte’un araştırmasına göre, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güveni yeniden 2007’deki seviyeye çıktı. Katılımcıların yüzde 59’unun yılın ikinci yarısına ilişkin beklentileri olumlu olurken, yüzde 82’si de ikinci 6 ayda alım yapma beklentisi içinde bulunuyor. Rapora göre, Türkiye’ye gelen yabancı yatırım hızlanacak. Herkesin ortak görüşü ise ekonominin iyi bir performans göstereceği yönünde.

Avrupa küresel krizin yol açtığı borç yükü ile uğraşmaya devam ederken, Türkiye’nin bu konudaki durumu uluslararası yatırımcının dikkatini çekiyor. Özellikle Türk bankalarının sağlam duruşu, girişim sermayesinin Türkiye’ye bakışını olumlu yönde etkiliyor. Bu çerçevede yabancı yatırımcılar, Türkiye’nin 2010’un ikinci yarısını iyi bir ekonomik performansla kapatmasını bekliyor.

Deloitte Türkiye’nin yayımladığı “Girişim Sermayesi Güven Araştırması 2010 İkinci Yarı Yıl: 2007’ye Dönüş” raporuna göre, yatırımcıların Türkiye’ye olan güveni, kriz öncesine, araştırmanın ilk yapıldığı 2007 yılındaki düzeyine geri döndü. Rapora göre, katılımcıların yüzde 59’unun yılın ikinci yarısına ilişkin beklentileri olumlu olurken, yüzde 82’si de ikinci 6 ayda alım yapma beklentisi içinde bulunuyor.

Yatırımcılar 2010’un ikinci yarısının iyi bir ekonomik görünümle kapanmasını beklerken, yatırım yaptıkları şirketlerin performanslarının yükseleceğini düşünüyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 70’i, 2010 sonuna kadar borç finansman olanaklarında iyileşme görülmesini bekliyor, ancak yeni kaynak bulma ve finansman sağlama konusunda daha temkinli görünüyor. Yüzde 35’lik bölüm, 2010 sonuna kadar yeni kaynak bulmanın daha fazla kolaylaşacağına inanıyor.

Tüketici ürünleri gözde

Katılımcıların yüzde 76’sı yılın ikinci yarısında iş hacminin artmasını beklerken, yüzde 82’lik kısım 2010’un ikinci yarısında net alıcı konumunda olacağını belirtiyor.
“Önümüzdeki 12 ayda girişim sermayesi açısından hangi sektörün daha fazla fırsat sunmasının beklendiği” sorusuna, katılımcıların yüzde 35’i tüketici ürünleri, yüzde 29’u sağlık, yüzde 18’i enerji ve kaynaklar, yüzde 18’i finansal hizmetler yanıtını verdi.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony J. Wilson, araştırma sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Girişim sermayesi sektöründeki yatırımcıların çoğu Türkiye’nin ekonomik durumuna ve kendi şirketlerine güveniyor. Bu ortam Türkiye’ye yatırım ve sermaye girişini hızlandırıyor.”
Vatan


Geri Dön