19 / 04 / 2024

Cankurtaran Tüneli ulaşıma açıldı!

Cankurtaran Tüneli ulaşıma açıldı!

Artvin'in Hopa ve Borçka ilçeleri arasında inşaatı tamamlanan Cankurtaran Tüneli'nin açılışını Ulaştırma Bakanı Arslan ile Gençlik ve Spor Bakanı Bak yaptı.



Artvin'in Hopa ve Borçka ilçeleri arasında inşaatı tamamlanan Cankurtaran Tüneli ulaşıma açıldı. Tünel 5 bin 228 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun ikinci tüneli olma özelliğine sahip. Tünelden ilk geçişi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile beraberindeki Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptı.

Bu tüneller bizim mutluluğumuz

Bakan Arslan açılışta konuşma yaptı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Arslan şu şekilde konuştu; "Cankurtaran Tüneli ile Karadeniz'i kestirme bir yoldan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne bağlamış oluyoruz. Bu güzergah üzerinde 3 tünelimiz 4 viyadüğümüz, bu güzergahta 13 bin 800 kilometre uzunluğunda tünellerimiz mevcut. Bu tüneller bizim mutluluğumuz. Bu tünellerle birlikte bu güzergahı 12 kilometre kısaltmış oluyoruz. Bu yolun 12 kilometre kısalmış olması önemli olmakla beraber, özellikle kış şartlarında burası geçit vermez hale geliyordu. Geçit vermeyen bu bölgeyi Cankurtaran Tüneli ile geçit verir hale getirdik. İsmi üzerinde cankurtaran, dolayısıyla canları kurtarmış olacağız. Bu bizim için çok önemli. Bu yolun kısalmasıyla birlikte yılda 100 milyon lira tasarrufumuz olacak. Yaklaşık 568 milyon liraya mal olan bu güzergah, sağladığı tasarrufu da düşünürsek 5-6 yılda bu tasarruf kendini kurtarır hale gelecek. 4 köprü, 2 viyadük, 3 tüneli hizmete sunmuş oluyoruz. Geriye kalan 2 viyadüğü de Haziranda hizmete sokmuş olacağız "

Cankurtaran Tüneli ulaşıma açıldı!

15 yılda biz 330 kilometre tünel bitirdik

Bakan Arslan her yıl 50 kilometre dolayında tünel bitirdiklerini söyledi. Yaptıkları projelerin bir an önce bitmesi için çalıştıklarını ifade eden Arslan şu şekilde konuştu, "Biz bu ülkede 80 yılda 50 kilometre tünel yapabildik. En büyük tünel 3 bin 250 metre ile Bolu Dağı tüneliydi ve 19 yıl sürdü. Bunu da Ak Parti hükümetleri olarak biz tamamladık. Cankurtaran tüneli 5 bin 200 metre, bugün itibarıyla hizmete verilen Türkiye'nin en uzun çift tüplü tüneli olmuş oluyor. Artvin'de şu anda hizmette olan 47 buçuk kilometre tünel var. 80 yılda 50 kilometre tünel yapmışız, sadece Artvin'de yaptığımız tünel uzunluğu 45 buçuk kilometre. Artvin'de toplamda 67 kilometre yol yenilemiş olacağız. Bu 67 kilometre yolun 52 kilometresi tünel olacak. Sadece bir ilimizde yapılan tünellerin uzunluğu 80 yılda ülkemizde yapılan tünellerin uzunluğuna denk. Son 15 yılda biz 330 kilometre tünel bitirdik. Bu 50 kilometreyi de eklersek 380 kilometre tünele erişmiş olacağız. Her yılda 50 kilometre dolayında tünel bitiriyoruz. Yaptığımız projelerin bir an önce bitmesi, milletimizin hizmetine girmesi adına gecemizi gündüzümüze katıyoruz "


Geri Dön