25 / 04 / 2024

Cankurtaran Tünelinin inşaat sorunu TBMM gündeminde!

Cankurtaran Tünelinin inşaat sorunu TBMM gündeminde!

Artvin Hopa Dağı (Cankurtaran) tünelinin taahhüt edilen süre zarfında tamamlanamaması ve inşaatta yaşanan aksaklıklar için Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi..



Cankurtaran Tünelinin inşaat sorunu TBMM gündeminde!


Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve 21 Milletvekilinin, Cankurtaran Tünelinin inşaatında yaşanan aksaklıkların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesi verildi. 


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Artvin Hopa Cankurtaran tünel inşaatı yılan hikayesine dönmüş durumda. 2010 yılında Ulaştırma Bakanı tarafından temeli atılan tünelin henüz tamamlanmamış olması verilen sözlerin yerine getirilmemiş olması beraberinde büyük soru işaretlerine neden olmuştur.


29 Ekim 2010 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı sayın Binali Yıldırım tarafından Artvin - Hopa Cankurtaran tünelinin temel atma töreninde Bakan Yıldırım tarafından yapılan konuşmada "... böylece sizlerin yarım asırlık hasretinizi sona erdiriyoruz. Ferhat’ın Şirin ile buluştuğu gibi bu tüneller Hopalılar Borçkalılar ile, Artvinliler, Ardahanlılar ve Erzurumlularla buluşacak. Artvin'in kaderini üç yıldan kısa bir süre sonra bu tünel bitecek ve Türkiye’nin en uzun olma özelliğini taşıyacak” ifadelerine ,;yer verilmiş, 910 günde tamamlanması gereken projenin daha erken tamamlanabilmesi için projenin yüklenici firma temsilcileri Bilal Çelik ve Esat Ulu’yu kürsüye çağırarak firma temsilcileri ile pazarlık yaptığı ve tünelin iki yıl iki ayda tamamlanması konusunda söz aldığı temel atma törenine katılan ve televizyonu başından izleyen vatandaşlarımız bizzat gözlemlemiştir.


Ancak aradan geçen süre zarfında bırakın iki yıl iki ayda normal süresi olan 910 günde bile tamamlanmayan projenin yapımı gecikmiş, tünel henüz trafiğe açılmamıştır. Temel atma töreninin üzerinden neredeyse 6 senelik bir zaman geçmiş olmasına rağmen tünel maalesef tamamlanamamıştır.

Artvin Hopa dağı tünelinin tamamlanamaması konusunda birçok iddialar mevcuttur, inşaatın taahhüt edilen süre zarfının uzaması, hafriyat ve yükleyici firmaların yapılan protokole ek olarak ücret talep etmeleri ihale şartnamesine uygun olmayan işlerin yapıldığı şekilde birçok iddialar ve nihayetinde inşaatın tamamlanmamış olması gibi birçok cevapsız sorular kamuoyundan cevap beklemektedir.


Yukarıda belirtilen hususlar ışığında Artvin Hopa Dağı(Cankurtaran) tünelinin taahhüt edilen süre zarfında tamamlanmaması ve inşaatta yaşanan aksaklıkların araştırılıp yerinde tespit edilmesi amacıyla Anayasa'nın 98nci ve içtüzüğümüzün 104ncü ve 105nci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz.


İmza verenler


Nihat Yeşil, Gülay Yedekci, Ceyhun İrgil, Onursal Adıgüzel, Vecdi Gündoğdu, Mehmet Göker, Candan Yüceer, İrfan Bakır, Mahmut Tanal, Tur Yıldız Biçer, Muharrem Erkek, Hüseyin Çamak, Mevlüt Dudu, Yakup Akkaya, Bülent Öz, Elif Doğan Türkmen, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Musa Çam



Geri Dön