23 / 04 / 2024

Cape Town'daki Nur'ul Hamidiye Camisi restore edildi!

Cape Town'daki Nur'ul Hamidiye Camisi restore edildi!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town kentindeki Nur'ul Hamidiye Camisi'nin restorasyonu tamamlandı.



Cape Town'daki Nur'ul Hamidiye Camisi restore edildi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), yaptığı yazılı açıklamaya göre, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town şehrinde 135 yıl önce Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamid'in yardımları ile hayata geçirilen Nur'ul Hamidiye Camisi, tarihi özellikleri yönünden iki ülke arasındaki bağın bir nişanesi şeklinde değerlendiriliyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, kuruluşunda 2. Abdülhamid'in katkılarının da bulunması sebebiyle "Nur’ul Hamidiye (Hamid'in Işığı)" olarak isimlendirilen cami, 1884'te Cape Town'da Müslüman halkın ekonomik katkısıyla inşa edilmiş iki katlı bir yapı.

TİKA tarafından caminin iç süslemelerinde hat işlemeciliği (kufi ve sulüs), tezyinat (ahşap, cam, boya), altın varak (bezeme ve patina) ve nakkaşlık kullanılarak görüntüsü de iyileştirildi.

Cami Yönetimi Başkanı Abdurrauf Boux, TİKA'nın Cape Town'da daha önce titiz ve itinalı çalışmalarıyla birçok projeyi gerçekleştirdiğini ve Nur-ul Hamidiye Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarını tamamladığını dile getirdi.

TİKA'nın caminin iç süsleme çalışmalarını tamamlamasıyla birlikte bölgede cezbedici bir yapı haline geleceğini belirten Boux, katkılarından dolayı Türk halkına ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini sundu.


Geri Dön