25 / 04 / 2024

Antalya’daki Şehzade Korkut Camisi restore ediliyor!

Antalya’daki Şehzade Korkut Camisi restore ediliyor!

Antalya Kaleiçi’nde bulunun Şehzade Korkut Camisi restore ediliyor. Yıkıntıda bulunan taşlar yapay zeka aracılığıyla birleştiriliyor. Cami bu yıl açılacak.



Antalya'nın  Kaleiçi ilçesinde , Selçuklu döneminin fetih sembollerinden oluşan Şehzade Korkut Camisi'nde restorasyon başladı. Bizans'tan Roma'ya, Selçuklu'dan Osmanlı'ya bütün tarihi izlerin bulunacağı müze-cami konseptli projede tarihi eserlerin yapıdaki orijinal yerinin tespitleri yapılıyor. Çalışma esnasında bulunan binlerce tarihi taş, eski fotoğraflarla yapay zeka uygulaması vasıtasıyla birleştiriliyor. Büyük kısmı bakımsızlıktan yıkılan tarihi yapı, bu yıl ibadete açılacak.

Çöplük olarak kullanılmış

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çalışmalarla ilgili bilgi aktaran Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, "Maalesef 1896'daki yangından sonraki 123 yılda harabeye dönüşmüştü. Hatta arşivlere baktığımızda 1920-40'lar arasında buranın şehrin çöplüğü, tuvalet olarak bile kullanıldığı ve çok kötü durumda olduğu görülüyor. Yapı ciddi şekilde deforme olmuştu" şeklinde konuştu.

125 yılda büyük kayıp

Caminin bugünlere kadar ayakta kalan kısımlarının ise Vakıflar tarafından 1970'lerde onarım yapıldığı için olduğunu söyleyen Hüseyin Coşar, "Son 20 yıldır kamulaştırmalar, kazılar, projelerin çizimi çalışmaları yapıldı ve belli bir aşamaya geldik. Çok zor bir restorasyon. Çünkü aradan geçen 125 yıl var ve her yıl kayıplar olmuş. Son 10 yılda özgün parçaları maalesef kaybettik. Tonozun bir kısmı ve 6 ay önce sökmeyi öngördüğümüz duvar da yıkıldı" dedi.


Geri Dön