19 / 04 / 2024

Cari açığı binaları yalıtarak azaltalım!

Cari açığı binaları yalıtarak azaltalım!

Türkiye ısıtma-soğutmaya yılda 10 milyar dolarlık harcama yapıyor. Bunun 7 milyar dolarının yalıtımsız binalardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, yalıtımın cari açığa ilaç olacağını söylüyor.



Enerji konusunda dışa bağımlı olan Türkiye'de kullanılan enerjinin büyük bir kısmı binalarda ısıtma-soğutmada kullanılıyor. Isıtma-soğutmaya yılda 10 milyar dolar harcandığı tahmin ediliyor. Ancak bunun 7 milyar dolarının yalıtımsız binalardan kaynaklandığı ifade ediliyor.

Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler, ısı yalıtımının Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmada önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu ile yalıtımın önemini ve bu konuda yapılan çalışmaları konuştu.

Austrotherm, Türkiye pazarını nasıl görüyor?
Avrupa'nın önde gelen ısı yalıtım ürünleri üreticisi Austrotherm, Türkiye pazarını önemsiyor. 2008 yılından beri Türkiye pazarındayız. Manisa Turgutlu, Dilovası ve Ankara'da olmak üzere 10 yılda üç fabrika kurduk. 2020'den sonra İstanbul Avrupa Yakası'nda Trakya'ya yakın bir yerde ve Sivas'ta toplam 5 milyon Euro'luk iki fabrika yatırımı daha planlıyoruz.

Isı yalıtımında Türkiye dünyanın neresinde?
Türkiye'deki en önemli konu enerji ithalatı ve ısıtma-soğutmaya yılda 10 milyar dolar harcıyoruz. Bunun 7 milyar doları yalıtımsız binalarca harcanıyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde enerji kaybını önlemek üzere binalara 8-10 cm kalınlığında yalıtım yapılırken bu kalınlık ülkemizde 3-5 cm'de kalıyor. 2020 yılında Avrupa'daki binalar net sıfır enerjili binalara evriliyor. Biz de binalarımıza 10 cm'lik yalıtım yaparsak 7 milyar dolarlık enerji harcamamız 1 milyar dolara düşecektir. Bu da cari açığın azaltılmasına katkı sağlar. Ülkemizde yalıtım kalınlığını artırmak ve yalıtımsız binaları yalıtmak üzere Enerji Bakanlığı'nca proje geliştirme hazırlıkları yapılıyor.

Enerji Bakanlığı'nın ne gibi çalışmaları var?
Geçmişte Avusturya'da hükümet binaların yalıtılmasını zorunlu hale getirip buna ekonomik olarak da katkı verdi ve bu yatırımının 10 kat daha fazlasını tasarruf olarak geri aldı. Ülkemizde de Enerji Bakanlığı yalıtımın yaygınlaştırılmasına yönelik hazırlıklar yapıyor. İzoder, Enerji Bakanlığı, bankalar ve tüketici ayaklı bir proje geliştirmek üzere çalışmalar yürütülüyor. Bu projenin hayata geçmesi halinde tüketiciye binasını yalıtması için kredi verilmesi gündeme gelebilecek. Böylece hpm tüketici kolaylıkla binasını yalıtabilecek hem de ülke enerjide tasarruf etmiş olabilecek.

Bu projenin detaylarından bahsedebilir misiniz?
Sektör temsilcileri olarak bakanlığa yapılacak çalışmaları anlatan dosyamızı sunduk. Projede yalıtıma yönelik kredilerin konut kredileri kapsamına alınmasını, bu sayede faizin düşürülüp vadelerin uzatılmasını talep ettik. Kentsel dönüşümde ve yeni yapılan binalarda yalıtım kalınlığının da artırılması önem taşıyor. 1 Ocak 2020'den itibaren binaların enerji kimlik belgesinin olması zorunluluğu geliyor. Yalıtımlı binalar kimlik değerleriyle çok daha az vergi ödeyecek.

Cari açığı binaları yalıtarak azaltalım!

Motorla yollara düştü

'Isı Yalıtımı, Ülke Kazanımı' bilinçlendirme kampanyasını düzenleyen Austrotherm Türkiye, proje kapsamında tüketiciyi yalıtım kalınlığının önemi konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Mantolamada ikinci faza geçişin önemini anlatmak üzere motoru ile yola çıkan Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu İç Anadolu'dan Ege'ye kadar Türkiye'nin çeşitli bölgelerini gezip tüketiciyi ve bayileri bilgilendirdi.


Geri Dön