25 / 04 / 2024

Çarpıcı rapor: 2023’te küresel iflaslar artacak! Türkiye de dahil...

Çarpıcı rapor: 2023’te küresel iflaslar artacak! Türkiye de dahil...

Allianz Trade’in Küresel İflaslar Raporu’na göre, küresel çapta ticari iflaslarda 2022 yılında yüzde 10, 2023 yılında ise yüzde 19 artış ön görüldü. Rapora göre Türkiye için 2019 yılındaki seviyelerinin üzerinde iflas tahmini yapıldı.



Ticari alacak sigortası alanında hizmet veren Allianz Trade, Küresel İflaslar Raporu’nu yayımladı.

Raporda enerji krizinin, Avrupa şirketleri için hükümetlerin ancak kısmen dengeleyebileceği büyük bir kârlılık şoku anlamına geldiği ifade edilirken; firmaların, enerji fiyatlarındaki yükselişin dörtte birini bile müşterilerine yansıtabilseler, güçlerinin ancak yüzde 50’nin altındaki bir fiyat yükselişini yönetmeye yeteceği tahmin ediliyor.

Enerji yoğun sektörlerin tedirgin edici risklere maruz kalabileceği belirtilen raporda, politika desteğinin önemine ve enerjide bir tavan fiyat belirlemenin zaruretine dikkat çekildi. Kârlılığa en büyük darbeyi enerjinin vuracağı belirtilirken, elektrik kesintisi durumunda İngiltere’de 42 bin, Fransa'da 18 bin 700, Almanya'da ise 28 bin 400 şirketin batma riskiyle karşı karşıya kalacağı öngörüsünde bulunuldu.

Rapora göre Allianz Trade’in analiz ettiği ülkelerin yarısı, 2022 yılının ilk yarısında ticari iflaslarda çift haneli artışlar gösterdi. Bu artışın üçte ikisi İngiltere, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika ve İsviçre’deki KOBİ'lerden kaynaklanıyor. Buna karşın ABD, Çin, Almanya, İtalya ve Brezilya uzun süredir devam eden düşük iflas seviyelerini koruyor. Avrupa'da sektörlerin yüzde 60'ında iflasların yeniden görüldüğü belirtilen raporda gıda, konaklama ve imalat sektörlerinde şimdiden salgın öncesi iflas seviyelerine dönüldüğü belirtildi. Ticari iflaslarda en çok yükseliş görülen sektörler ise ulaşım, inşaat ve imalat olarak öne çıkıyor.

Fransa'da 30 bine yakın iflas öngörülüyor

2023 yılında iflasların Fransa'da yıllık yüzde 29 yükselişle 53 bin, İngiltere’de yüzde 10 yükselişle 27 bin, Almanya'da yüzde 17 yükselişle 17 bin, İtalya'da ise yüzde 36 yükselişle 10 bin 900 iflası aşması bekleniyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön