20 / 04 / 2024

Carrefoursa Tesco'ya, Migros Anadolu Grubu'na!

Carrefoursa Tesco'ya, Migros Anadolu Grubu'na!

Perakende sektöründeki iddiaya göre, CarrefourSA'ya İngiliz perakende devi Tesco talip



Türk pazarından çıkma planları yapan Fransızlar’ın hisselerini Sabancı Holding’e satacağı, Sabancı’nın da bu operasyonun ardından hisseleri Tesco’ya satıp perakendeden çıkacağı belirtiliyor. Yine kulislere göre Migros’a ise Anadolu Grubu talip... Gruba yakın kaynaklar, “Migros resmen satışa çıkmış değil ama çıkarsa Anadolu Grubu da ilgileniyor” yorumunu yaptı.

Perakende dünyasında son günlerde ilginç bir iddia konuşuluyor. İddiaya göre, Sabancı Holding ve Fransız Carrefour’un ortak olduğu CarrefourSA’ya İngiliz perakende devi Tesco talip. Türk pazarından çıkma planları yapan Fransızlar’ın hisselerini Sabancı Holding’e satacağı, Sabancı’nın da bu operasyonun ardından hisseleri Tesco’ya satıp perakendeden çıkacağı belirtiliyor. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın geçen hafta yaptığı yıllık değerlendirme toplantısında, “Biz CarrefourSA’nın performansının daha iyi olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu şirkette bir performans düşüklüğü var. Sorun Fransız şirketin kendi ana sorunlarından kaynaklanıyor. Arkadaşlarımı bu konu uzun süredir meşgul ediyor. Bu yıl bitmeden bir çözüm buluruz. Ya alacağız ya satacağız” şeklindeki açıklama yapması da bu yıl içinde satış yönünde gelişmelerin olma ihtimalini güçlendiriyor.

CarrefourSA’da halen Fransız perakende devi Carrefour’un yüzde 58.2, Sabancı Holding’in ise yüzde 38.8 payı var. Şirketin yüzde 2.2’lik hissesi ise İMKB’de işlem görüyor.

Walmart’a kadar gidebilir!

CarrefourSA ile ilgili bir başka iddianın ucu ise dünya devi Amerikalı Walmart’a kadar uzanıyor. Kulislere göre, Avrupa’da yaygın ve oturmuş bir marka almak isteyen Walmart’ın radarında iki şirket var: Fransız Auchan ve Alman Real. Kulislerde, “Fransız market zinciri Auchan, en büyük rakibi Carrefour’un Türkiye operasyonuyla ilgileniyor. Ancak, Carrefour en büyük rakibine hisselerini satmayacağından grubun Sabancı ile irtibata geçeceği belirtiliyor. Buna göre, Sabancı Carrefour’un hisselerini alacak ve ardından en büyük talipler olan Tesco ve Auchan ile masaya oturacak” değerlendirmesini yaptılar.

Aynı şekilde sektörde Migros’la ilgili de iddialar gündemin ilk sıralarında... Kulislere göre Migros’un en büyük talibi ise Anadolu Grubu... Grubun patronu Tuncay Özilhan, iddialar hakkında bir yorum yapmazken gruba yakın kaynaklar, “Migros resmen satışa çıkmış değil ama çıkarsa Anadolu Grubu da ilgileniyor” yorumunu yaptılar. Koç Holding, 2008 yılında Migros’un çoğunluk hissesini 3.3 milyar dolara Londra merkezli fon şirketi BC Partners’a sattı. 1986 yılında kurulan grubun Migros’u aldığı dönemde dnya çapında 70’e yakın firmaya yaptığı yatırımların toplam değeri 50 milyar euroya yaklaşıyordu. Baymak’ın ortağı olan İngiliz BC Partners’in kontrolünde olan Moonlight Capital de BC Partners’in iştiraklerinden biri olarak tanınıyor.

‘Ya alacağız ya satacağız’

CARREFOURSA’DA Fransız Carrefour’un yüzde 58.2, Sabancı Holding’in ise yüzde 38.8 payı bulunuyor ve şirket yönetiminde Fransızlar ağırlıkta. Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul geçen haftaki bilgilendirme toplantısında CarrefourSA’da performansın düşük kaldığını, yönetimsel aksaklıklar bulunduğunu söyledi. Kurtul, “Gıda perakendeciliği önemli bir sektör. Eğer Carrefoursa’da çoğunluk yapıya ulaşabilirsek organik veya inorganik büyümeyi değerlendiririz. Yakın zamanda Carrefour’la konuşmalara başlayacağız” dedi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da aynı toplantıda “Ya alacağız ya satacağız. Bir çözüm bulmak zorundayız” görüşünü dile getirdi.

TESCO

1919’da kurulan ve İngiltere’nin en büyük süpermarketler zinciri olan Tesco’nun ülkede 2 bin 700’den fazla mağazası, 290 binin üzerinde çalışanı var. Şirket satışlarının ve kârının yüzde 60’ını İngiltere pazarında elde ediyor. Tesco Avrupa, Asya ve Amerika’da da faaliyet gösteriyor. Tesco Kipa markasıyla faaliyet gösterdiği Türkiye’de 140’ın üzerinde mağazası ve 8 binin üzerinde çalışanı bulunuyor.

Auchan

1961 yılında kurulan Fransız perakende devi Auchan; Fransa dışında Batı Avrupa’da, İspanya, İtalya, Portekiz ve Lüksemburg pazarlarında, Orta ve Doğu Avrupa’da ise Polonya, Macaristan, Rusya, Romanya ve Ukrayna’da faaliyet gösteriyor. Fransa’da 126 hipermarketi ve 68 bin çalışanı bulunan Auchan İtalya’da 19 bin, İspanya’da 17 bin, Portekiz’de 8 bin, Macaristan’da 5 bin, Rusya’da 20 bin kişiye istihdam sağlıyor.

WALMART

1962 yılında kurulan Walmart, bugün 8 bin 970 farklı lokasyonda, 2.1 milyon çalışanıyla faaliyet gösteriyor. ABD toprakları dışındaki ilk mağazası Sam’s Club’ı 1991 yılında Mexico City’de açan Walmart, bugün 26 ülkede, 5 bin 700’e yakın mağazayla faaliyet gösteriyor. Şirketin faaliyet gösterdiği pazarlar arasında Arjantin, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Afrika gibi ülkeler var.

Necla DALAN / VATAN


Geri Dön